Обратно към категорията

Открит бе груповият лов за дива свиня

Добавено на: 19.10.2019 09:08
   

На 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.

Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв.км се намалява на 3 кв.км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.

Определя се инфектирана 200 кв. км. зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Ловно-рибарските дружинки към Ловно-рибарско сдружение „Странджа“ – Болярово (област Ямбол) също излязоха на първите си ловни излети на 5 октомври 2019 година. В някои от дружинките дори имаха слука още с първите излети, като ЛРД – село Горска поляна дори имаха отстрелян вълк. Председател на дружинката е Петко Пенчев. В първия ловен излет, на 5 октомври 2019 г. слуката е три глигана – двата, от които отстреляни от Христо Цигаров, а за третия точният стрелец е Георги Радойнов. На следващият ден, по време на ловния излет на същата дружинка, Ленко Иванов отстрелва вълк.

През следващата седмица слуката в един от ловните излети е за ловната дружинка на село Крайново. Там, младият Стоян Петков отстрелва над 200 килограмово диво прасе. Това не е първият трофей на Стоян, но е определено един от най-големите глигани, отстрелвани в ловна дружинка от ЛРС „Странджа“. Председател на тази дружинка е Стоян Станков.

Пожелаваме късметът и слуката да съпътстват всички дружинки през този ловен сезон и очакваме техните снимки и разкази!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!