Обратно към категорията

Oткрит урок на тема "Кой кой е в съдебната зала? Правилата!"

Добавено на: 07.11.2022 14:43
   

С открит урок на тема "Кой кой е в съдебната зала? Правилата!" стартира днес  образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Урокът се проведе в съдебна зала № 3 на Окръжен съд - Ямбол пред ученици от 11 А клас на ПГ „Васил Левски”. Лектори  и модератори на урока бяха председателят на Окръжен съд - Ямбол съдия Васил Петков, прокурор Милен Божидаров от Окръжна прокуратура - Ямбол и председателят на Адвокатска колегия - Ямбол Атласка Данкова. Облечени в тоги, те запознаха учениците с факти от създаването на Съдебната палата в Ямбол, функциите на участниците в съдебния процес, правилата в съдебната зала. Учениците имаха възможност да седнат на съдийската маса, да застанат на мястото на обвиняемия, както и да задават своите въпроси на основните участници в съдебния процес - съдия, прокурор, адвокат.

В учебната програма за 2022 - 2023 г. са включени девет теми, предварително съгласувани с техния преподавател по „Етика и право” Дафина Попова, в чиито часове ще се провежда образователната програма. В обучението на учениците са включени съдии и съдебни служители от Окръжен съд - Ямбол, прокурори от Окръжна прокуратура - Ямбол, както и адвокати от Адвокатска колегия - Ямбол. Темите, които ще се дискутират, са свързани с превенцията срещу употребата на  наркотични вещества, домашното насилие, трафика на хора, киберпрестъпленията, правата на децата в съдебните процедури и много други. Според предварителния график, последният урок за обобщаване на наученото и връчването на удостоверенията е насрочен за 13 април, 2023 г.

Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" се провежда в изпълнение на Споразумението за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!