Обратно към категорията

Отмениха оправдателната присъда на ямболлия, причинил смъртта на петима

Добавено на: 11.05.2022 11:41
   

Апелативен съд – Бургас отмени присъда на Окръжен съд – Бургас в частта, в която Велислав А. от гр. Ямбол е признат за невиновен и оправдан по обвинение за пътнотранспортно произшествие с пет жертви.

Въззивната инстанция постанови нова присъда, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че на 24.06.2017г. в гр.Бургас, на ГП 1-6, в района на км 488, при управление на МПС – лек автомобил „Рено Меган Сценик“, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал.2, изр. 2-ро от ЗДвП и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице, а именно на С. Й., И. В., Я. Б., А. А. и И. И.

На основание чл. 343, ал. 3, б. „б“, предл. първо, вр. ал. 1, б.„в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 55, ал.1, т.1 от НК съдът налага на Велислав А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, като го признава за невинен и го оправдава по обвинението за нарушаване на правилата за движение по пътищата, визирани в 42, ал.2, т.3 от ЗДвП; чл. 42, ал.1, т.2 от ЗДвП и чл.20, ал.1 от ЗДвП.

На основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на наказанието е отложено за изпитателен срок от четири години. Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил за срок от две години. В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Делото пред въззивната инстанция бе образувано по протест на държавното обвинение и по жалби на поверениците на частните обвинители.

За да постанови своя съдебен акт Апелативен съд – Бургас проведе задълбочено съдебно следствие и назначи две допълнителни автотехнически експертизи – тройна и петорна, с цел правилното изясняване обстоятелствата по делото.

Въззивният състав ще изложи мотивите за присъдата в законоустановения срок.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС на Република България.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!