Обратно към категорията

Отмениха присъдите на шеф и служителка на инсталациите за хлор в Ямбол

Добавено на: 12.12.2019 10:08
   

Състав на Окръжен съд-Ямбол отмени условните присъди на собственика на „Континвест“ Веско Цветков и негова служителка, заради инсталациите за хлор в бившия „Ямболен“, научи 999 от съда.

През юли районният съд наложи на двамата присъди от по 1 година лишаване от свобода, които са отложени за изтърпяване със срок на изпитване 3 години, както и и глоба от по 5000 лв. Цветков и служителката му бяха осъдени конкретно за това, че са наредили използването на инсталацията в дните от 12 до 20 януари 2017 г.

Инсталацията за хлор трябваше да бъде премахната от собствения имот на Цветков в бившия „Ямболен“ още през 2011 г. по нареждане на ДНСК. От 2012 г. е и отказът на екоминистерството да издаде на фирмата разрешително за работа на инсталацията за хлор. Но и при няколкото проверки, извършени от държавните органи в базата, се е установило, че инсталацията работи, се посочва в мотивите на съда. На 08 юни 2017 г. е извършена и проверка от служители на ОД-МВР-Ямбол и ТД „Национална сигурност“-Ямбол във връзка с постъпил сигнал в оперативен център в РД ПБЗН- Ямбол за изтичане на хлор. При проверката се констатирало, че в момента в обекта на дружеството в цех „Алуминиеви соли“ се произвежда твърд алуминиев сулфат. Въпреки, че със заповед от 3 май на директора на РИОСВ-Стара Загора инсталацията е била запечатана с 3 пломби. Функционирането на инсталациите е свързано с използване на хлор и производни на хлора продукти, с което може да се създаде опасност за живота и здравето на населението, намиращо се на площ до 400 км от инсталациите и да се причинят немаловажни вреди по околната среда, отбелязва в решението си Районният съд.

Според решението на окръжните магистрати, обаче, първоинстанционният съд е пропуснал в мотивите си да анализира представените от защитата на подсъдимите писмени доказателства. Това е причината за отмяна на присъдата и връщането на делото за разглеждане от нов състав на Районен съд – Ямбол.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!