Обратно към категорията

Отново добра новина за Ямбол: започнаха дейности по корекция и облагородяване на последния участък в резервното корито на река Тунджа

Добавено на: 22.03.2023 16:35
   

След проведени разговори между ръководството на община Ямбол и комисията по политиката при бедствия и аварии Ямбол беше подкрепен с финансиране за корекция на речното корито на река Тунджа, което минава през урбанизираната територия на града.

Новият участък ще бъде естествено продължение на облагороденото досега корито, чиято дължина е 2500 метра.

Обхватът на дейностите е 1100 метра - от района на бензиностанция „Ди Ойл“ до Околовръстен път – юг.

Предвижда се почистване на нежеланата растителност, профилиране на коритото и изграждане на ново бетонно кюне. Накрая ще бъде извършено затревяване и изграждане на поливна система, както беше направено с останалите части от резервното корито на реката.

„Нашите бъдещи проекти, свързани с този район от коритото на река Тунджа, включват изграждане на мост, който да бъде връзка на квартал „Аврен“ с комплексите „Възраждане“, „Васил Левски“ и квартал „Каргон“, коментира кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той допълни, че ще бъде изградена малка пешеходна пасарелка, която да позволява придвижването на пешеходния и велосипеден трафик.

Предвижда се дигата на реката да бъде изравнена, за да позволи преминаването на пешеходци от Околовръстен път - юг до комплекс „Златен рог“.

Впоследствие и на „Биков мост“ предстои изграждане на пешеходна и велоалея, която да бъде удобна за ползване от жителите на съседните жилищни комплекси.

Дейностите се изпълняват с държавно финансиране. Средствата, които са в размер на 1 619 142 лв. с ДДС, се отпускат от Комисията по политиката при бедствия и аварии.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!