Обратно към категорията

Пазители на тунджанската самобитност се събраха на празника на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“

Добавено на: 28.06.2022 09:38
   

Общинският празник на традициите "Модата се мени, фолклорът остава" отново събра стотици пазители на тунджанската самобитност. Паркът на с. Генерал Инзово оживя от изобилието на багри и шевици на народните носии, от усмивките и настроението на всички тунджанци, дошли да покажат богатството на традициите, характерни за техните села, с носиите, с подредбата на кътовете, с вкусните трапези, подредени с мерак, и с характерното тунджанско гостоприемство.

Тунджанският колорит се допълваше и от производители на натурални продукти от с. Гълъбинци, на мед и пчелни продукти от с. Робово, от продукти на биволовъдна ферма от с. Студена, от цветния щанд, от сувенирите, излезли под сръчните ръце на майстори на художествени занаяти от Ямбол и региона.

Гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание и ямболски депутат Кристиан Вигенин, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова и ръководството на община „Тунджа“. Кметът на общината Георги Георгиев не успя да сподели празника с тунджанци заради проблеми със самолетен полет от Норвегия, където имаше служебен ангажимент като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Поздрав от негово име и от името на ръководството на общината отправи секретарят Галина Иванова.

„Това е един празник, чрез който можем да се докоснем до България – такава, каквато е била, и такава, каквато всъщност е и днес. Наистина е ценно да си спомним духа на нашите предци и онова, което е било преди нас. Това сякаш ни дава повече увереност и поглед напред, че ние сме пазители и продължители на една дълголетна традиция. Наша отговорност е да я запазим и развиваме занапред“, каза зам.- председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, поздравявайки участниците при откриването на празника.

Началото на веселието оповестиха с гръм представители на клуб „Традиция“.

Различното на празника тази година бяха конкурсите, в които групите от тунджанските села се включиха по тяхно желание. Жури в кулинарния конкурс с традиционни гозби от региона „Селски мол – шарена трапеза“ беше публиката и тя определи първото място за ястието на с. Ханово, на второ място само с няколко точки по-малко остана с. Роза.

Етнографът Динка Ангелова определи победителите в конкурсите за най- оригинален кът и най-автентична народна носия.

Жътварската трапеза на с. Ханово беше оценена най-високо, а носията на Кристина Александрова от с. Генерал Тошево беше определена като най-автентична.

Над 93 години беше възрастовата разлика на участниците. Най-малкият участник беше 5-месечната Вяра Иванова от с. Гълъбинци, в същата група, която беше и най-многобройната, беше и най-възрастният участник - 93-годишната Донка Радева. Награда получи и най-малкият участник сред момчетата – 7-месечният Диман Петров.

Най-възрастната участничка поведе хорото и пя народни песни, за да докаже, че духът е по-силен от възрастта и че традициите ни дават сили.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!