Обратно към категорията

Писателката Петя Александрова представи книга за детството на художника Иван Димов в родното му село Маломир

Добавено на: 03.04.2022 09:25
   

Известната детска писателка Петя Александрова представи в Маломир - родното село на художника Иван Димов,  книгата „Прозорче“, която разказва за неговото детство, пресъздадено и чрез ярките и самобитни илюстрации на самия художник. Това беше и първата празнична проява от програмата за Деня на община „Тунджа“ – 22 април, посветена на Международния ден на детската книга.

В обновеното читалище децата от детската градина на Маломир,  ученици от училището в с. Тенево и съселяни на Иван Димов се срещнаха с авторката на „Прозорче“, която е издала над 40 книги – над 30 детски и 10 за възрастни.

Родената в Ямбол Петя Александрова очарова всички със сладкодумния си разказ как е създадена книгата. Интересното е, че в началото на тази книга са били илюстрациите, с които художникът е нарисувал своето детство в Маломир. Те са били много повече от намерилите място в книгата, а текстът е написан след това въз основа на записаните му спомени, увлекателно разказани от авторката. „Тази книга е изцяло на Иван Димов и като текст и като илюстрации, моята намеса е в оформянето на историите, нищо не е измислено“, обясни Петя Александрова.

Книгата е и прозорец към един свят, който художникът е искал да се запомни като негов извор на вдъхновение. Като мотив за създаването й самият Иван Димов е казвал, че ако всичко от неговото детство се затрие, както динозаврите са изчезнали, днешните и утрешните деца няма да знаят какво е било едно време и дори няма да вярват, че го е имало.

На представянето на книгата присъстваха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, председателят на Дружеството на писателите в Ямбол поетът Тенко Тенев, почетният гражданин на община „Тунджа“ Стефка Керемедчиева, кметът на Маломир Тодор Налбантов, лелята на Иван Димов и др.

Тенко Тенев подчерта, че Петя Александрова е сред малцината писатели, които пишат еднакво добре и за деца и за възрастни. Нели Славова благодари на писателката за удоволствието да се докоснат до историите на бедното, но щастливо детство на едно селско дете в средата на миналия век, описани с характерната топлина на отношенията и с целия колорит, представен през детския поглед. Кметът на Маломир припомни, че художникът Иван Димов не е забравил родното си село и е бил сред първите и щедри дарители за ремонта на храма.

Домакините от село Маломир бяха подготвили приятна изненада за писателката – поздрав за нея бяха песента и музикалните изпълнения на близнаците Димана и Янимир, песните на жените от певческа група „Карапчанки“ и стихотворението на малката Ивайла.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!