Обратно към категорията

Пластики, премахнати по време на ремонта на централната градска част в Ямбол, бяха експонирани отново (Видео)

Добавено на: 01.07.2021 12:15
   

Три пластики, които години наред красяха центъра на град Ямбол - „Совалка” на Тодор  Ялъмов, „Перо” на Димо Бояджиев и „Птици” на Георги Върлинков, бяха изложени отново в централното градско пространство.

Те не са били включени в архитектурния план за обновяване на централната градска част и затова са били премахнати. Тяхното връщане се е оказало трудно по думите на скулптора Петко Йорданов, директор на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол: „Използвахме архивни снимки, за да ги поставим така, както са били преди.“

„Птици“ на Върлинков е градинска пластика, символизираща любовния танц на две птици. Тя беше поставена в зелените площи пред банка ОББ и магазин „Бор“.

 Творбата на Тодор Ялъмов „Совалка“, която е бронзова отливка, е експонирана на старото си място - в градинката пред пицария „Кастело“ и магазина за детски стоки до нея.

„Перо“ на Димо Бояджиев беше в градинката до Регионална библиотека „Георги Раковски“, сега обаче е на ново място – пред бившата „Проектантска“ на площад „Освобождение“.

 Пластиките са изработени за изложбите на декоративно-приложните изкуства от края на 70-те на миналия век, чийто домакин е Ямбол. През този период много скулптурни композиции намериха място в града, но повечето от тях бяха откраднати в началото на 90-те години.

Тримата майстори са от поколението творци, родени през 30-те години на 20 век.

Двама от скулпторите – Тодор Ялъмов и Димо Бояджиев, са от Ямбол.

Единствено Георги  Върлинков  не е свързан с града. Живее в София.  

Той е скулптор с творчески търсения в монументалното пресъздаване на  исторически събития и личности.

Негови творби са избирани след Национални конкурси, каквато е 15-метровата  фигура в  Мъглиж /1984 г./, посветена на Септемврийското въстание от 1923 година.  Мащабната творба е проектирана и изпълнена за първи път в Европа от специална неръждаема стомана.

Друга негова реализирана творба е фигурата в цял ръст на Христо Иванов –Големия, близък  съратник на Васил Левски, открита  във Велико Търново, пак през 1984 година.

Тодор Ялъмов е сред доайените в Групата на ямболските художници. Блестящ  педагог, през годините на неговата преподавателска дейност той подготвя  годишно над 100 деца, голяма част от които са днешни художници и архитекти. Той изгради школа и традиции в развитието на младите таланти, и в това отношение в гр. Ямбол беше продължено делото на големия ямболски художник и педагог Стефан Бъчваров.

Успоредно с педагогическата си дейност, Тодор Ялъмов  винаги е намирал време и за творческа работа. Неговите многобройни изяви и успехи са многократно отразявани в български и чужди специализирани издания. 

През 2011 година е единственият български участник в Световен международен симпозиум по скулптура в Китай.

Димо Бояджиев е от познатите на ямболската общественост автори. Една от неговите най-емблематични  пластики е „Птица”, която се намира от  1977 година пред  Военния клуб.

В творческата му биография са записани многобройни участия в общи художествени изложби и реализации след възлагания от Държавна комисия. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина.

В паметта на Ямбол  харизматичната личност на Димо Бояджиев /1937-1998/ остава неизменно свързана с лаконичен и елегантен почерк на работа.

Днес реабилитацията на трите пластики на Георги Върлинков, Тодор Ялъмов и Димо Бояджиев в централните градски  площи е доказателство за памет и почит към  творците, естетизирали градската среда на Ямбол.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!