Обратно към категорията

Поздравление на кмета на община Болярово за Деня на будителите

Добавено на: 01.11.2021 13:21
   
Уважаеми учители, читалищни дейци,
драги журналисти,
Честит празник!
В Деня на народните будители се обръщам с уважение към всички вас, които разпространявате просвещението, културата и вярата в по-доброто.
Да, без традиционните за всеки общонароден празник тържества, днешният 1 ноември изглежда някак си обикновен. Но ще припомня думите на писателя Георги Господинов: „Никой празник днес не е самоочевиден, безвъпросен и подразбиращ се от самосебе си.“.
Когато на 28 юли 1922 г. министърът на народната просвета Стоян Омарчевски и главният секретар д-р Филип Манолов подписват Окръжно № 17743, с което обявяват за празник на българските будители 1 ноември /по онова време честван и като ден на св. Йоана Рилски/, то те поставят за цел основно „да можем и по-дълбоко да разберем, че има нещо в нашата страна, в нашия народ, което е карало толкова българи да умират за него, че думата Отечество не е само понятие без стойност, а че има в него нещо, което заслужава всички наши жертви и усилия“.
В това Окръжно изрично са посочени имената на Паисий Хилендарски, на Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, П. Р. Славейков, Иван Вазов и „мнозина още големи и малки строители на нашето възраждане и освобождение, както и големите фигури на политико-обществени и културни дейци след освобождението“, които „са завещали на поколенията своите несъкрушими, светли дела, които трябва да се сочат като примери, като образци на бляскаво изпълнен отечествен и национален, културен и граждански дълг“.
Към този списък ще добавя имената и на първите боляровски учители - поп Никола - Митрето от с. Пашакьой и поп Захари от с. Малък Боялък, на Куарти Дражев, на Желязко Кармашиков и много други, благодарение на които в община Болярово се градят училища и читалища.
Тези училища и читалища, в които вие, днешните учители и читалищни дейци, се опитвате да съхраните и да развиете нашите традиции и духовност, които предците ни са завещали в наследство.
Вярно, трудно е да устояваш непрекъснато на новите предизвикателства, пред които ни изправя прогресът. В съвременния дигитализиран свят всички трябва да сме готови да учим и да се развиваме постоянно, да бъдем адекватни с развитието на обществото.
Трябва да помним, „че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното“. И да предаваме този завет на децата си!
На всички вас, съвременни просветители и творци на изкуството, пожелавам здраве, силен дух и вяра в доброто бъдеще на България.
Честит Ден на народния будител!
Христо Христов,
кмет на Община Болярово

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!