Обратно към категорията

Пожарникари и доброволци спасиха от огнена стихия къщите във Воден

Добавено на: 01.08.2020 11:05
   

Огнени стихии вилняха и в тополовградско и Твърдица. Екстремален е и днес индексът за пожароопасност

Четири екипа пожарникари и десетки доброволци от Воден и Болярово се включиха в гасенето на пожар край селото вчера следобед, научи 999. Огънят е тръгнал от искра от селскостопанска техника, като е обхванал сухи треви и храсти на няколко метра от къщите, а местните жители били сигнализирани първо от дете, което първо видяло пушеците и обиколило улиците, разказа кметската наместничка Стоянка Чакърова. За минути след сигнала в селото пристигнала пожарна кола от участъка в Болярово, малко по-късно са се присъединили и още 3 екипа огнеборци от Елхово. А освен доброволци от Воден, пристигнали и хора от Болярово. С лопати и тупалки в гасенето на пламъците се впуснали както възрастни, най-старият от които е на 80 години, така и деца. Работата им била особено затруднена от силния вятър, който завъртял пламъците и към близката гора. За щастие, гасаческите групи успяли да локалиризат огъня и да не допуснат той да обхване горските масиви или жилища.  

Пожарът е погасен на площ от 350 дка сухи треви и храсти, уточняват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Общо 147 пожара са избухнали вчера, 118 от тях са в сухи треви, горска постеля и храсти, стърнища, в отпадъци.

В 12:33 ч. в оперативния център при РДПБЗН-Сливен е получено съобщение за пожар на сухи треви и храсти в землището на гр. Твърдица. За мястото на пожара са изпратени 3 пожарни автомобила от РСПБЗН-Твърдица. Пожарът е погасен на площ от около 70 дка сухи треви и храсти. В гасенето са участвали и 5 служители на ДГС Твърдица, както и 2 трактора на частни земеделски производители.

В 16:34 ч. в оперативния център при РДПБЗН Хасково е получен сигнал за пожар в пасище между тополовградските села Радовец, Присадец и Филипово. Първоначално са изпратени по един  екип на РСПБЗН Тополовград и РСПБЗН Свиленград, но на място се е установило, че пожарът се е разпространил на голяма площ и са необходими допълнителни екипи. Поетапно са въведени допълнително още три екипа с 9 служители. При пожарогасенето са участвали и 2 автомобила на ДГС с общо 4 служители и местни граждани със селскостопанска техника – 2 трактора и автоцистерна. Пожарът е локализиран в 23:20 часа снощи на площ  около 1200  дка. Засегнати са пасища, обработваеми земи и лесонепригодни площи.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила и днес за територии на 8 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът важи за областите: Ямбол, Сливен, Хасково, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!