Обратно към категорията

Пожарникарите отбелязват празника си с демонстрации и дни на отворените врати

Добавено на: 10.09.2023 10:15
   

Дни на отворените врати, открити телефонни линии за граждани, тактико-технически демонстрации са част от проявите, които Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Ямбол организира по повод професионалния празник на пожарникарите – 14 септември.

От 11 до 17 септември в Ямбол, Болярово, Елхово и Стралджа ще бъдат организирани различни празнични събития за деца и възрастни. Тези дни са обявени за Седмица на противопожарната безопасност.  

На Кръстовден се навършват 118 години от Първия пожарникарски събор в София. С решение на Министерския съвет от 13.09.1995 г. датата 14 септември е определена за професионален празник на пожарникаря.

На събора, свикан на 14 септември 1905 г. в София са разисквани състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатирано е сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание „Пожарно дело” като негов орган. Пожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири.

Решенията на Първия пожарникарски събор, въпреки големите трудности, се осъществяват на дело. Инициаторите на събора се заемат с изключителна преданост, енергия, професионализъм и всеотдайност с мисията за просперитет на пожарното дело и се изявяват като обществени личности, признати от цялото българско общество. Постигнатото в тази област получава и международна известност и признание. През 30-те години у нас е изграден модел за осигуряване на пожарната сигурност и защита на населението от бедствия, който е характерен и днес за развитите европейски страни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!