Обратно към категорията

Пра-пра-родственица на Левски гостува в Ямбол

Добавено на: 19.02.2020 07:35
   

Благословена съм от съдбата да бъда родственица на Васил Левски, но всички ние сме потомци и през историческата памет, която имаме като нация, ние го пренасяме в нашите гени“, думите са на Христина Богданова, пра -пра племенницата на Апостола. 26 са потомците му в наши дни, много от тях живеят в София, Пловдив, малка част за в чужбина. Те са от страната на сестра му Яна, която е имала 9 деца, от тях 3 са оцелели и са имали потомство.

В потомците на Апостола, от поколение на поколение, се предава кичур от косата му. След подстригването си за духовник, той я дава на майка си. След смъртта й, я запазва сестра му Яна. След освобождението на България тя е предава през 1907 година на тогавашния министър на просвещението. Малки кичурчета оставя за децата си, разказа Христина Богданова. 

Още по темата „Левски и Васил: Истории от извора“ жителите на Ямбол ще имат възможност да чуят лично от Христина Богданова тази вечер в Художествена галерия "Жорж Папазов". Срещата се организира благодарение на фондация "Тервелъ", а началото е от 18.00 часа.  

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!