Обратно към категорията

Празник на пчеларите в с. Генерал Инзово

Добавено на: 10.02.2022 16:03
   

Производители на мед от Генерал Инзово, Сламино и Робово празнуваха Деня на пчеларя и почетоха техния закрилник Св. Харалампий.

Вокална група „РетроАкбунарки“ към НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1926“ посрещна гостите в Старата Акбунарска къща с питка и мед и с музикални изпълнения.

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, кметът на общината Георги Георгиев, зам.-кметовете Татяна Стоева и Димитър Димитров, секретарят Галина Иванова, кметът на с. Генерал Инзово Мартин Енев и общински съветници.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на пчеларите, че поддържат тази стара традиция и занаят. Той ги увери, че общината подкрепя усилията им на пазара да има качествен продукт, който носи само здраве на хората, и ще продължи да прави всичко възможно да им помага.

В община „Тунджа“ пчеларството е най-развито в цялата Ямболска област – на нейна територия има 17 856 пчелни семейства и 168 пчелари.

Организаторите бяха подготвили изненада за гостите – да дегустират и познаят различни видове мед и билки.

На срещата с ръководството на общината пчеларите споделиха и част от проблемите, с които се сблъскват непрекъснато. Те поискаха съдействие да се въведе пръскане на площите рано сутрин или късно вечер, за да се намали вредното въздействие върху пчелите, особено при цъфтежа на рапицата. Оказва се, че сегашната система с уведомяването при пръскане не е удачна, защото земеделските производители в населените места са много, пръскат по различно време, а пчеларите не могат да държат затворени кошерите с дни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!