Обратно към категорията

Празници в Стефан Караджово и Горска поляна организират за Илинден

Добавено на: 17.07.2021 11:58
   

Празници в Стефан Караджово и Горска поляна организират за Илинден в община Болярово.   

За жителите на общината свети пророк Илия е на особена почит и доказателство за това твърдение е, че три църковни храма носят неговото име – тези в селата Дъбово, Денница и Горска поляна, коментира кметът на общината Христо Христов.

На 20 юли в Горска поляна 92-годишният храм отново ще отвори врати за жители и гости. Кметският наместник Стоян Михов използва повода отново да благодари на семейство Мирена и Николай Граматикови, братята Петко и Марин Скарлеви и Николай Ишкиев, с чиито дарения тази пролет беше ремонтиран подът на храма. Вече е изградена и нова чешма в двора.

Същия ден в Стефан Караджово край Краставото кладенче тържествено ще отбележат 219-годишнината от Странджанската буна, 153 години от подвига на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, 118 години от Илинденско-Преображенското въстание и Илинден.

Краставото кладенче в Стефан Караджово жителите на  община Болярово наричат така, защото лекува кожни заболявания. А светилището на Свети Илия там е много древно. Съществува хипотеза, че е построено върху античен нимфеон. Неслучайно именно на този връх – на Илинден през 1802 година среща си правят 2 хайдушки рода - Узунови и Бинбелови, все предци на легендарния Стефан Караджа, които организират Странджанската буна.

Днес мястото е направено удобно, така че в басейна да могат да си правят бани хора с кожни проблеми. Параклисът е ремонтиран. Под поляната има и изградена чешма. До паметника е обособен приятен кът за отдих, с навес и иззидана голяма пещ, което превръща мястото в изключително удобно за организиране на пикник на открито. Тези дни кметът на селото Димитър Димитров и местни жители монтираха и нови пейки и маси, за да посрещнат още повече гости.

След тържествената литургия във вторник в параклиса „Свети Илия“ край „Краставото кладенче“, архиерейският наместник отец Николай Клюнков ще освети и курбаните, които дават дарители за благоденствие на селото. Организаторите са поканили и оркестър, който да озвучи празника със звучните странджански народни песни. Началото на празника е от 12 часа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!