Обратно към категорията

Преди 109 години ямболци забиват българското знаме на Султан селим джамия в Одрин

Добавено на: 13.03.2022 08:37
   

На днешния 13 март (26-ти по нов стил) 1913 г., по време на кървавата Балканска война,  българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал Георги Вазов непристъпната турска крепост Одрин е превзета.

В Държавен архив–Ямбол се пазят спомени от съвременици и родственици на участници в Балканската война от Ямбол и региона. За участието на нашите бойци в превземането на Одринската крепост разказва и експозиция в Музея на бойната слава.

По онова време Одрин е смятан за една от най-силните крепости в Югоизточна Европа и стратегически пункт по пътя към Цариград.

На 13 март 1913 г. 29-ти пехотен Ямболски полк е в първия ешалон на атаката на Одринската крепост, смятана от военни специалисти за непревземаема. След 6-7 часа крайно ожесточени и кръвопролитни боеве полкът овладява форта Илдъз табия. По заповед на полковник Никола Рибаров, командир на Втора бригада на Трета Балканска дивизия, е дадена задача на 11-та рота да овладее квартал Къеп, в който се намира „Султан Селим джамия”  и да  издигнат на четирите минарета националния трибагреник като знак за сутрешната атака. За целта командването на полка определило четирима храбреци, между които и подоф. Михо Стоянов. Той пръв успешно забил знамето на едно от минаретата.

Иван Балахуров, също от Двадесет и девети ямболски полк, пръв достига щаба на Шукри паша и го задържа до пристигането на ескадрон от представителния Лейбгвардейски конен полк, начело с полковник Генко Мархолев. Артилерийски генерал Шукри паша е конвоиран от гвардейците до щаба на генерал-майор Георги Вазов, а след това предава сабята си на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов.

Михо Стоянов Георгиев е роден е на 16.10.1880 г. в с. Добрич, Елховско. Известен е в Елхово и околните села като ловък борец. Балканската война го заварва като младши подофицер в 11 рота от 3 дружина на 29 пехотен ямболски полк. Три пъти, жертвайки живота си, Михо Стоянов спасява полковото знаме.

Михо Стоянов е герой не само от Балканската война, но участва храбро в сраженията и в Междусъюзническата и Първата световна война. Награден е с четири ордена за храброст. През 1983 г. признателното население от с. Добрич открива в родното му село паметник–барелеф и преименува улица в селото на неговото име. На паметника е изписано, че превземането на Одринската крепост е на 12 март, историците посочват датата 13 март по стар стил.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!