Обратно към категорията

Преди 146 години Ямбол се свързва с железница

Добавено на: 17.12.2020 09:18
   

На 17 декември 1874 г. Ямбол става крайна гара на железопътната линия Търново – Сеймен (Марица) – Нова Загора – Ямбол, припомня календарът на Регионалния исторически музей в Ямбол.

Стратегическата цел е чрез тази линия да се свърже Одрин с Шумен и с железопътната линия Русе – Варна като отбранителен щит срещу евентуално нападение от Русия в Османската империя.

Строителството на линията Търново Сеймен – Ямбол започва през 1873 г. Към средата на 1874 г. са готови отделни участъци, а цялата е завършена до края на 1874 г. На 22 януари 1875 г. е въведена в редовна експлоатация. Тя се предава на Компанията на Източните железници, собственост на Барон Хирш, която вече експлоатира линиите Цариград – Белово и Русе – Варна. С новоизградената линия до Ямбол общата дължина на линиите под управлението на компанията е 891 km, от които 533 km са на сегашната територия на България.

Железопътното строителство по това време съвпада и с разрастващото се революционно-освободително движение на българския народ. През това време Васил Левски насърчава членовете на революционните комитети да участват в строителството на железопътните линии. Апостолът дава указания на Теофан Райнов, син на народния будител Райно Попович, да направи постъпки пред Високата порта в Цариград да бъде назначен на поста главен управител на железницата в Пловдив. След като назначаването му на този пост става факт, Теофан Райнов привлича на работа в железницата много от верните на революционното дело хора като: Тодор Каблешков, който става началник на гара Белово, Захари Стоянов, който работи като маневрист в гара Търново Сеймен (днешният Симеоновград), Иларион Драгостинов, който е телеграфист в гара Русе, Георги Икономов, който работи като маневрист в Русе, Одрин и др.

През септември 1885 г. след обявяването на Съединението на България, именно железниците от Ямбол/Нова Загора и Саранбей към Търново Сеймен (Симеоновград) се използват за съсредоточаването на съединените мобилизирани български войски към граничните райони на Югоизточна България.

Релсите тип „СО“ по линията Търново-Ямбол, положени през 1873 – 1874 г., са сменени едва през 1958 – 1959 г. във връзка с разработването на енергийния комплекс „Марица изток“.

През 90-те години намалява броят на превозените пътници и пътническото движение е спряно през 2002 г.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!