Обратно към категорията

Представят “Остави се да си ВОДЕН” в столична галерия

Добавено на: 02.02.2021 09:18
Снимки: Калина Георгиева
   

Боляровското село Воден е представено в изложбата “Какво следва?”, която бе открита на 21 януари в столичната галерия Credo Bonum.

Изложбата е кураторски проект на Галина Димитрова-Димова и включва творби на няколко творци, сред които са Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева от село Воден.

„Остави се да си ВОДЕН“ е призивът на Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева – младо артистично семейство, които през изминалата година направиха серия от инициативи в селото, в които включиха местната общност. Почистване на църквата, ремонт и връщане към живот на помещения в читалището, регулярни творчески работилници с местни деца и младежи са част от инициативите, които тези ентусиазирани млади хора правят за селото и общността с идеята да подобрят средата иначина на живот на село. Всичко това е представено сега на платна в изложбата.

А междувременно, Иван, Стефания и други младежи вече организират и отварянето на читалището след разхлабването на мерките от пандемията.

В музея носиите вече са проветрени, изтупани, подредени на закачалки и посетителите, освен да ги видят и пипнат, могат дори да облекат някоя и да се снимат. Разчистиха и превърната в склад голяма зала зад читалището и я обособяват в работилница, в която и децата да си усъвършенстват сръчността.

Благодарение на Петя Кисьова в читалището вече има 12 компютъра от вече несъществуващото училище КОДАМ, на които децата в най-лошия случай да играят, в найдобрия да се научат да програмират.

А по проект на Стефания Георгиева бяха осигурени и 60-70 книги, много от тях нови и ценни издания на стойност 1225 лв., от които 1205 лв. са отпуснати от Министерство на културата по програмата им за финансиране за обогатяване на библиотечния фонд.

“Когато влязохме в библиотеката за първи път през 2020-та в нея един от рафтовете беше счупен и паднал на прозореца на стаята. Сега има рафт с чисто нови книги. Тези неща може да изглеждат логични и че се случват с лекота, но всъщност ако не бяха кметският наместник Стоянка Чакърова, зам кметът на Болярово Нина Терзиева и кметът на Болярово Христо Христов, нищо нямаше да се случва”, разказва Иван Александър.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!