Обратно към категорията

Премахват незаконни сметища по проект

Добавено на: 28.02.2020 07:25
   

Премахване на незаконни сметища в Ямболска област и създаването на уеб платформа за сигнализиране на замърсени участъци са част от дейностите по трансграничния проект „Ревитализация на изоставени сметища“, съобщи Емилия Димова на проведената на 6 февруари пресконференция. Проектът се изпълнява в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 от 19 декември 2019 г. в рамките на една година.

Изпълнител е Центърът за образование и научно сътрудничество „Максима“ – Ямбол, партньори са Търговската борса в Киркларели и Фондация „Институт за иновативни изследователски дейности“.

Проектът ще допринесе за опазване на природата чрез кампании за почистване, повишаване на осведомеността и разработване на стратегии за опазване на околната среда. Той включва разнообразни дейности, предназначени за различни възрасти.

По проекта е предвидено да се проведе проучване в 50 села от Ямболска област с по 10 души, за да се изследва информираността за опазването на околната среда в селските райони. Ще бъде изработена подробна карта на незаконните сметища с GPS координати, размери и влияние върху околната среда. Планирано е създаването на кратък филм за състоянието на околната среда в региона. За изготвянето му ще се прилагат съвременни технологии – въздушна фотография, като се използват специални дронове, които покриват около 15-20 хектара.

Съществена част от проекта са и организиране на шест кампании за почистване и залесяване, които ще включват почистване на обектите, дезинфекция, залесяване и цялостно подобряване на площите. Чрез почистване на реки и зони около тях тези кампании ще имат и пряк ефект върху защита от наводнения.

Ще бъдат организирани кампании в България и в Турция, като организаторите ще разчитат и на доброволци.

Планирано е и изготвянето на детски наръчник „Да мислим в зелено“, който ще бъде издаден на български, английски и турски език и ще бъде разпространен в детски градини и училища.

Предвидено е и създаване на Уеб – базирана платформа, като инструмент на гражданското общество за сигнализиране и повишаване на осведомеността. В нея ще бъдат интегрирани създадените карти на незаконните сметища. Платформата ще бъде достъпна на английски, турски и български език. Чрез нея гражданите ще могат да се информират за съществуващите площадки за отпадъци и да сигнализират отговорните органи за незаконни сметища.

Проектът ще завърши с разработване на съвместен план за управление и опазване на общите природни ресурси, съдържащ краткосрочна и дългосрочна визия с набелязване на конкретни мерки за опазване на околната среда.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020, CCI № 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Център за образование и научно сътрудничество “Максима“ – Ямбол и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Източник: delnik.net


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!