Обратно към категорията

от пресцентъра на общински съвет информират

   

Imageкак е преминала сесията. Слушателите на РАДИО 999 и читателите на сайта ни бяха информирани подробно за всичко случващо се и за всяка реплика. Но още една гледна точка, при това отвътре, никога не е излишна

 

Отхвърлиха предложението за намаляване на заплатата на кмета на Ямбол

 

Предложението на общинския съветник Георги Зафиров заплатите на кмета на Ямбол и председателя на Общинския съвет да бъдат намалени от 1 март не влезе в дневния ред на заседанието на 25 февруари. От ГЕРБ дадоха отпор, тъй като Зафиров е внесъл предложението си два дни преди самото заседание. „Кметът в момента получава над 1500 лв. Предложението ми е заплатата му да бъде намалена на 1100 лв., а спестените пари да използваме за по-полезни дейности”, каза Зафиров. Мотивите му за предложението са тежката икономическа криза в България и намалелия финансов ресурс на общината. Общинските служители работеха с намалено работно време и заплати, нормално е при тази ситуация да бъдат намалени и заплатите на ръководството на общината, убеден е Зафиров. Той е категоричен, че няма да се откаже от предложението си и ще настоява то да бъде разгледано още на следващата редовна сесия на Общинския съвет.

 

 

Отложиха Наредбата за спорта в Ямбол

 

По предложение на общинският съветник и председател на Обединен спортен клуб „Тунджа” Иван Чолаков проектът на Наредбата за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните и туристически клубове и организации и стопанисване на спортните и туристически обекти отпадна от дневния ред на заседанието на местния парламент на 25 февруари. Според Чолаков, методиката в наредбата не разграничава достатъчно индивидуалните и колективните спортове.

Вносител на Наредбата е общинският съветник Николай Ганев. На няколко срещи между общинските съветници Николай Ганев, Пламен Майсторов и Иван Чолаков и представители на спортните клубове документът беше поставен на обществено обсъждане.

На последната среща присъства и кметът Георги Славов. Пред него спортистите потвърдиха изразеното по-рано пред съветниците мнение, че заложените в проектобюджета 350 000 лв. са крайно недостатъчни за развитието на спортните дейности. Спортистите, в това число и Иван Чолаков, единодушно се обединиха, че трябва поне да бъде запазен старият размер на субсидиите от 400 000 лв. Наложителни са също ремонти на спортната база на стадиона, проектирането на зала „Диана”, категорични са от спортните клубове. За зала „Диана” в проекта на общинската администрация за бюджет 2011 г. са предвидени само 20 000 лв. „С тях нищо не може да се направи”, призна самият Георги Славов пред журналисти в понеделник. Но беше категоричен, че няма как да бъдат завишени парите.

Пред спортистите кметът заяви, че няма да плати и субсидиите им, дори и общинският съвет да намери начин да ги увеличи. Начин за повече пари за спорта и ремонта на спортните бази има, категорични са общинските съветници. Средствата ще се гласуват заедно с бюджета на 25 февруари.

 

 

 

Повреда в системата за отчитане отложи приемането на бюджета на Ямбол

 

Повреда в електронната система за отчитане на гласуването беше причина за прекъсване на днешното заседание на Общинския съвет в Ямбол. Общинските съветници гласуваха дневен ред от 17 точки, сред които приемането на отчета за касовото изпълнение на бюджет 2010 и приемането на бюджет 2011 г. Гласувайки с вдигане на ръка, общинските съветници успяха да приемат само първите две от точките. 99 % от съветниците гласуваха „за” Програмата за дейността на читалищата и община Ямбол през 2011 г. Против беше само Галина Симеонова от ГЕРБ, която заяви, че 2 от ямболските читалища трябва да бъдат закрити. Кои по-точно, Симеонова не обяви.

Конструктивен дебат се получи по време на обсъждането на Годишния доклад за дейността на звеното за вътрешен одит за 2010 г. Кметът Георги Славов каза, че одиторката е открила най-много нарушения в училищата при отдаването на имущество и в ДВДЛРГ „Юрий Гагарин”, конкретно от директорката, която от 9 месеца е в болнични. „Аз бях свидетел как тази жена беше тормозена от кмета месеци наред, затова се и разболя. Призовавам всички директори на училища да внимават – който не слуша кмета, му пращат одит и разбира се му откриват нарушения”, възрази заместник-председателят Георги Зафиров.

Защо няма одит на общинските търговски дружества като „Комуналуниверс”, на болницата, в която общината има участие, попита председателят на групата съветници от БСП Румен Банков.

Програмата за дейността на одиторката беше одобрена преди няколко заседания на Общинския съвет, припомни Георги Миланов от ГЕРБ.

Докладът за дейността на звеното за вътрешен одит беше приет с 16 гласа, за което от ГЕРБ изразиха съмнение, че се преброява неправилно.

„Това нямаше да се случи, ако електронната система не беше умишлено повредена. Единствено общинската администрация борави с нея. Опитват се да бойкотират работата ни”, категоричен беше Каньо Канев, председател на група „За Ямбол”. Той беше вносителят на предложението заседанието да се прекъсне. Преди това председателят на Общински съвет – Ямбол инж. Наско Стефанов даваше няколко пъти почивка с цел техниците да ремонтират системата. До 14 часа обаче повредата не беше отстранена. Пред Общинския съвет кметът Славов заяви, че системата е въведена без лицензиран софтуер и до края на мандата може би няма да заработи.

Продължението на заседанието на Общински съвет – Ямбол е на 1 март. Председателят Наско Стефанов коментира, че приемането на новия бюджет на общината за 2011 г. не е нарушение на Закона за държавния бюджет и на Закона за общинските бюджети, защото кметът е забавил внасянето на проекта в съвета с 9 дни извън законоустановения срок. Срокът за одобряването на бюджета от ОбС – Ямбол тече от 9 февруари в 15.45 часа. Последната дата е 2 март.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 кака 28.02.2011 22:22

Славов признава, че неговият пресцентър лъже! Бравос, веднъж да казва истината!


#2 мъдра 26.02.2011 08:51

много баби хилаво дете

 

 

#1 Славов 26.02.2011 06:53

Много пресцентрове станаха, всички лъжат, особенно триумвирата Гонзо Стефанов Ганев и метресата Бончева


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!