Обратно към категорията

Приеха Бюджет 2022

Добавено на: 26.02.2022 09:05
   

НС прие държавния бюджет за 2022 г. Депутатите работиха по гласуването му от сряда с удължено работно време и на среднощни заседания.

Финансовата макрорамка предвижда 32.764 млрд. лв. приходи. Данъчните приходи са 30.352 млрд. лв. Разходите в бюджета възлизат на 20.061 млрд. лв. 4.8 млрд. лв. са субсидиите за общини за 2022 г. 5 млн. лв. бяха отпуснати за субсидии за автобусния транспорт за населените места в полупланински и планински райони.

Между първо и второ четене на законопроекта бяха постъпили над 100 предложения. Пленарна зала одобри предложението на Любомир Каримански, което предвижда да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за БАН за проекти, които трябва да бъдат защитени. По този повод депутатите намалиха бюджета за прокуратурата.

Залата одобри и предложение на БСП за 20 млн. лв. за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети. В законопроекта беше заложено минималната работна заплата да се увеличи на 710 лв.

"Този бюджет не изоставя никой българин да бъде под линията на бедност, той показва, че когато създаваме заедно растеж, той се разпределя по справедлив начин. Благодаря ви за усилията, този бюджет е успех за НС, за коалицията, всички критики, които се очакваха как ще успеем, коалицията показа, че има резултати и това, което работим, го работим сплотено. Изпълнението на този бюджет е истинската промяна", заяви след гласуването премиерът Кирил Петков, който се завърна от Брюксел след участието си в извънредната среща на върха на Съвета на ЕС.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!