Обратно към категорията

Приключват тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват "Кабиле" край Ямбол

Добавено на: 18.10.2019 13:23
   

Приключват тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле", организирани от Регионалния исторически музей в Ямбол, съобщи за БТА директорът на музея Стефан Бакърджиев.
За четвърти сезон усилията на археолозите са насочени към проучването на сградата, в която е бил разположен щабът на римския военен лагер - принципия. Заедно с помещенията за войниците той е обхващал около 1000 кв. метра площ. Завършено е проучването на съседната сграда на трибунориума /командващият/ на римската кохорта.
След окончателното завладяване на Тракия от Римската империя, в крепостта под Зайчи връх е била разположена кохорта. Тя е охранявала част от южната граница на империята през III и IV век до второто готско нашествие през 378 година, поясни Бакърджиев.
Разкопките се ръководят от трима археолози от ямболския исторически музей и са финансирани от Министерството на културата. След като проучванията приключат, сградите и инфраструктурата около тях ще бъдат консервирани.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!