Обратно към категорията

С проекти за над 12 милиона лева стартира 2020 г. в Болярово

Добавено на: 20.01.2020 13:31
   

Над 12 милиона лева е общата стойност на проектите, с които Община Болярово започна Новата година. Очаква се подписването на договори и за още около 832 хиляди лева, научи „Крайгранична искра" от Теодора Апостолова, главен експерт „Европейски проекти и обществени поръчки" в общината.
Продължава изпълнението на проекта по осигуряването на топъл обяд на 106 социално слаби в 15 населени места в общината. За него от май 2016 г. до 30 април 2020 г. са осигурени 282 444 лв.


По съвместен проект с община Стралджа се реализира инициативата за патронажна грижа на хора с увреждания и възрастни. Стойността му е 195 136 лв., от които за община Болярово са предвидени 68 708 лв., а финансирането е осигурено чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".
В момента се провеждат и процедурите по обществените поръчки за изграждането на мултифункционално спортно игрище с размери 17 на 27 метра, което ще позволи и едновременни тренировки по футбол, баскетбол и други спортове. По този проект договорът по Програма за развитие на селските райони е на стойност 97 694 лв., а всички дейности трябва да приключат най-късно до май 2022 г.


Общинската администрация е в процес на договаряне и с изпълнители по проекта за реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, за който миналия май беше подписан договор на стойност 1 173 159 лв., като финансирането отново беше осигурено по Програма за развитие на селските райони. С тези средства ще бъде извършен ремонт на улици в Болярово, Голямо Крушево, Малко Шарково, Мамарчево, Попово, Шарково, Стефан Караджово и Воден.
9 691 404 лева е общата стойност на съвместния с община Елхово проект за проектиране и изграждане на компостираща инсталация с капацитет 4000 тона годишно и инсталация за предварително третиране с капацитет 1600 тона годишно на Регионалното депо в село Добрич, община Елхово. Община Болярово трябва да осигури по него съфинансиране в размер на 57 хиляди лева, но тази инвестиция ще позволи намаляването на отчисленията за депониране на отпадъци, които са сериозна тежест от таксата за битови отпадъци.
Продължава работата и по проекта за закриване и рекултивация на общинското сметище в град Болярово. Десет години след закриването му, държавата най-после уважи исканията на общинската администрация да отпусне пари за неговата рекултивация. Държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда одобри искането за отпускането на безвъзмездна помощ в размер на 658 880 лв., от общината се осигуряват още 9 721 лв.
С предвидените рекултивационни мероприятия се цели намаляване количеството на отделящия се инфилтрат и подобряване на ландшафта на района. Освен вертикална планировка, техническа рекултивация е предвидена и биологична рекултивация с цел опазване на повърхностните и подземните води и атмосферния въздух от замърсяване.
Изключително ползотворни партньорства с общини от 7 държави постигна община Болярово чрез проекта „#ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища". Той ще продължи и до декември 2020 г., като през юни Болярово ще посрещне гости от всички тези държави (виж стр.5).
Миналата година община Болярово приключи проекти за близо 60 000 лв. С отпуснатите от Европейската комисия 30 000 лв. бяха обособени зони със свободен достъп до Интернет в града и част от селата.


29 833 лева бяха осигурени и за закупуване на ново оборудване на кухнята на Домашния социален патронаж.
От общинската администрация се надяват и в близко време да бъде подписан договора с Местна инициативна група Елхово-Болярово за създаването на модерна фитнес-зала с лежанки, гладиатор, дъмбели, тежести и други атрактивни за младите уреди.
Пред Местната инициативна група Елхово-Болярово е подаден проект и за частичен ремонт и оборудване на сградите на читалищата в селата Стефан Караджово, Мамарчево, Воден и Голямо Крушево.


Пак от там се очаква финансиране и за изграждане на детска площадка в село Попово, за благоустрояване на междублоковите пространства в Болярово, както и за рехабилитация на тротоарните настилки в града.
Очаква се и одобрението на проекта за основен ремонт и обзавеждане на сградата на Основно училище „Стефан Караджа" в село Стефан Караджово. Общината е кандидатствала за сумата от 586 693 лв., за да извърши топлоизолация, да подмени старата дограма с PVC-стъклопакети, да подмени осветлението с енергоспестяващо, да осигури ново оборудване.
Общата стойност на проектите, за които се очаква подписване на договори, е 831 853 лв.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!