Обратно към категорията

Професиите лаборант, финансист и икономист неатрактивни за седмокласниците

Добавено на: 01.08.2020 09:33
   

Професиите лаборант, финансист и икономист са станали най-неатрактивни за децата, показва справка на 999 в Регионалното управление на образованието за приетите ученици след 7 клас в гимназиите и средните училища в ямболска област.

Само двама са записаните след трите етапа на класиране в паралелката за лаборанти в Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм до момента при обявени 26 места. Осем деца са избрали професията спедитор-логистик в същата гимназия, като за тази паралелка остават 5 свободни места.

Общо 13 са и свободните места за двете паралелки за ресторантьори и хотелиери в това учебно заведение.

На ръба са и паралелките за финансист и за икономист-информатик в Професионалната гимназия по икономика в Ямбол. В първата са се записали само трима ученика, във втората – шестима. Свободни места има все още и в другите две паралелки на гимназията.

Слаб интерес децата са проявили и към професията машинен техник в Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“, за нея са записани седем ученика, свободни остават 6 места. Опасност засега тя да отпадне съвсем няма, учениците вероятно ще учат в слята паралелка с друга професия.

Още 5 места има свободни и за паралелката по мехатроника, там обаче все още има интерес, след като записаните вече са 21.

Изключително слаб прием на осмокласници отбелязва и средното училище в Болярово, където от тази година разкриха профил предприемачество. Само 8 са записаните ученици до момента, въпреки че завършилите 7 клас ученици в двете училища в общината са общо 15.

27 са общо гимназиите и средните училища в област Ямбол, в които продължават да набират осмокласници. С подробната справка можете да се запознаете тук

Пълен прием на този етап отчитат единствено Гимназията по строителство и архитектура „Кольо Фичето“, Гимназията по лека промишленост, екология и химични технологии, Обединено училище „Д-р Петър Берон“ в Ямбол и елховската гимназия „Стефан Караджа“. А общо в областта от 45 паралелки са запълнени 18.

Окончателният прием ще бъде обявен до 14 септември.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!