Обратно към категорията

Публично обсъждане на концепции за ИТИ на територията на община „Тунджа“

Добавено на: 10.04.2024 14:47
   

На 10 април 2024 г. екипът на Областен информационен център – Ямбол (ОИЦЯмбол), като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие (РСР) на Югоизточен регион проведе публично обсъждане на 3 концепции за ИТИ, в които са заложени дейности на територията на община „Тунджа“. Водещи партньори в концепциите са Общините Ямбол, Бургас и Сливен.
В обществената дискусия се включиха партньорите по проекта, представители на местната администрация, общински съветници, граждани и други заинтересовани лица. Събитието откри кметът на община „Тунджа“ - г-н Станчо Ставрев, който описа предстоящите инвестиции и значението им за общината и региона. Той акцентира върху значимостта на интегрирания подход в регионалното развитие, като изказа благодарност към всички партньори за подкрепата и ползотворното сътрудничество.
Първо беше представена концепция „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“, с водещ партньор Община Сливен от г-жа Митка Крълева - Началник отдел „Общинско развитие, проекти и програми" в Община Сливен. Тя включва две големи проектни идеи за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура в два индустриални парка в общините Сливен и Тунджа, подобряване достъпа до Индустриална зона - Ямбол, инвестиции в част от образователната инфраструктура в Сливен и Ямбол, изграждане на обекти за спорт и рекреация, както и проекти по мерки: „Приобщаващо образование и образователна интеграция", „Връзка на
образованието с пазара на труда" на ПО и „Насърчаване на младежката заетост" на ПРЧР.
Последва концепцията с водещ партньор Община Ямбол „Интегрирани инвестиции в зелена градска среда, устойчива мобилност и подобряване на достъпността за развитие на региона“, представена от г-жа Венцислава Петрова - Главен експерт Отдел „Европейско финансиране и програми“. Проектното предложение обхваща инвестиции в образователна инфраструктура, подобряване на зелената градска среда чрез изграждане на зелени пространства за широко обществено ползване, подобряване на визуалните качества както на жилищните територии, така и на обособени паркови пространства, подходящи за развитие на устойчиви форми на туризъм и спорт. Включени са също изграждане на нови транспортни комуникации, създаване на възможности за алтернативни и екологични форми на придвижване на населението чрез разширяване на велосипедната и пешеходна инфраструктура.
Публичното обсъждане продължи с концепцията на Община Бургас „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, представена от управителя на ОИЦ Ямболг-жа Станислава Иванова. С концепцията се цели подобряване на здравната, социалната, културната и спортната инфраструктура и достъпа до услуги, като основен фактор за определяне качеството на живот в региона, вкл. подобряване на количеството и качеството на предлаганите услуги, както и осигуряване на равен достъп до ползването на услугите от населението в региона.
В последвалото обсъждане се включиха г-н Светозар Грозев, директор на Дирекция "Териториално устройство, строителство и екология“ в Община „Тунджа“ и г-жа Татяна Стоянова, директор на Дирекция „Човешки ресурси и ГРАО“ в същата община, които споделиха подробности по дейностите в представените концепции.
В попълнените по време на събитието анкетни карти е изтъкната необходимостта и значимостта на предвидените дейности в интегрираните концепции.
Публичните обсъждания, организирани от ОИЦ-Ямбол продължават през следващите два дни в общините Стралджа и Елхово.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!