Обратно към категорията

Пускат природния газ през Странджа

Добавено на: 02.01.2020 07:41
   

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%.

През новия пункт - „Странджа-2“, България ще получава близо 3 млрд. кубични метра газ годишно. Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов припомни, че 11-километров газопровод от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ в едноименното боляровско село, както и газоизмервателна станция „Странджа“ са въведени в експлоатация. И съществуващата инфраструктура, която е по т.нар. трансбалкански газопровод също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе.

От днес работи и нова платформа за двустранна търговия с природен газ.

Тя ще позволи на крайните потребители, които са пряко присъединени към системата, да сключват договори за покупка на синьо гориво. До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа.

Комисията за енергийно и водно регулиране реши вчера цената на природния газ за първото тримесечие на 2020-та година да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година. Решението обаче няма да се да се отрази на цените на топлинната енергия в страната.

Те остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за потребителите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!