Обратно към категорията

Пътуваща изложба на ХГ„Жорж Папазов“-Ямбол показва красотата по поречието на Тунджа

Добавено на: 11.04.2022 13:38
   

Пътуваща изложба на ямболската художествена галерия „Жорж Папазов“ показва красотата по поречието на Тунджа. Експозицията беше открита днес в сградата на Община Тунджа и „потегля“ по населените места около реката. Изложбата е посветена на 35-годишнината от създаването на общината, която носи името на реката.

Посланието на изложбата е за единение и свързаност, какъвто символ носи всяка река, каза на откриването директорът на галерията – скулпторът Петко Йорданов „Още от дълбока древност хората са изграждали мостове, за да става животът им по-лесен, по-добър. В съвременен план се получава така, че някои мостове се разрушават – в преносен и буквален смисъл, но да се надяваме, че хората ще се вразумят“, направи препратка към случващото се в Украйна той.

Експозицията показва платна на доайена на ямболските художници – Стефан Бъчваров, който неслучайно е наречен „певецът на Тунджа“ от писателя Стефан Чирпанлиев. Подбрани са творби на местни и чуждестранни художници, участвали в десетте досегашни издания на традиционния международен пленер „Певецът на Тунджа“ в Ямбол, каза изкуствоведът Стойка Цингова, която е куратор на изложбата.

Пътуващата изложба ще обиколи тунджанските села Завой, Веселиново, Окоп, Кукорево, Ханово и Тенево, като на последната ѝ спирка ще бъде разширена с 25 творби. „Голямата идея е изложбата да достигне до хората в населените места, покрай които протича река Тунджа – символът на нашата община“, каза кметът Георги Георгиев. 

Във фонда на Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол има над 90 творби, посветени на темата за реката, като повече от половината от тях разкриват именно красотата на Тунджа, а в над 20 платна я „възпява“ и Стефан Бъчваров.

Община Тунджа е създадена с държавен указ на 6 октомври 1987 година. С него 44 села в Ямболска област са обединени в административно-териториална единица. По традиция общината отбелязва празника си в Деня на Земята - 22 април. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!