Обратно към категорията

Ракът на гърдата не е само женска болест

Добавено на: 08.10.2019 08:37
   

24,6 на 100 хиляди са жените, починали в Ямбол от рак на гърдата през 2018 г., сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение с предходната 2017 г. случаите издъхналите от рак на гърдата жените са много повече.

Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират.

Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, макар при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените. 3,3 на 100 хиляди е смъртността при мъжете в Ямбол точно заради рак на гърдата през 2016 г., 1.5 на 100 хиляди през 2015 г.

Открито навреме, заболяването е лечимо в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст.

Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години.

И тази година по повод Световния месец за борба с рака на гърдата 10 болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора се включиха в кампанията за безплатни мамологични прегледи. На сайтовете на болниците могат да се намерят телефоните за предварително записване за безплатните прегледи.

А днес в страната частна козметична компания организира за втора поредна година Национален ден за борба с рака на гърдата. По този повод тази вечер след 20 часа Безистенът в Ямбол и екомузеят в Русе ще бъдат осветени в розово. Така бе осветен и на 1 октомври Националният дворец на културата в столицата, когато бе даден старт на Световния месец за борба с рака на гърдата. Световният ден за борба с това заболяване е 19 октомври.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!