Обратно към категорията

Разходка в далечното минало с интерактивно ателие в Ямбол  

Добавено на: 22.06.2024 12:25
   

Интерактивно ателие край Безистена предостави виртуална разходка на ямболлии в далечното минало. Със съдействието на Държавен архив-Ямбол, Регионален исторически музей и Център АЛОС, жителите и гостите на града имаха възможност да се снимат във фотоколажи с архивни фотографии на атракции в Ямбол от миналия век.    

Снимките разказват за аерогара Ямбол, на която на 1 ноември 1972 г. „Българска гражданска авиация Балкан“ открива нова въздушна линия от Ямбол до София. Пренасят ни в 1924 г., когато в Ямбол се поставя началото на първия провинциален музикален театър. Разкриват ни, че футболът в ямболско води своето начало не от стадиона, а от читалище „Съгласие”, където на 17-ти март 1915 година е основано Юношеско туристическо дружество „Тунджа“. Връщат ни към далечния 14 май 1890 г., когато е пусната в експлоатация жп линията Ямбол – Бургас. Описват ни ямболския цепелин, който се появява малко, след като България се включва в Първата световна война на страната на Германия.

Гражданите имаха възможност да се запечатат във фотоколажи и в Безистена – в снимки от 1908 г., когато на кула на сградата е имало пожарна команда, както и след преустройството през 70-те години, когато в сувенирната палата са устроени щанд за полски стоки, за парфюмерия, за кристал, сувенири, пощенски марки, постоянна изложба-базар, кафене за безалкохолни напитки и шоколадови изделия.

Ателието „Стари снимки с нови хора“ е част от националната програма „Образование чрез изкуство“ на Център АЛОС и гостува в нашия град със съдействието на Община Ямбол, в партньорство с КИЦ – Безистен и Държавен архив – Ямбол. Фотоколажите са публикувани на официалната страница на Община Ямбол във фейсбук: https://www.facebook.com/yambolofficial


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!