Обратно към категорията

Резултати при 61% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,77%, БСП - 25,01%

   

Предварителни прогнози при ниска избирателна активност: ГЕРБ печелят изборите, БСП - втори актуализирана

ГЕРБ спечелиха европейските избори. Това сочат данните от проведените в неделя евроизбори у нас. Втори остават БСП, следвани от ДПС, ВМРО и „Демократична България“. Тези пет партии ще имат свои представители в следващия Европейски парламент.

Централната избирателна комисия е обработила вече около 61 процента от секционните протоколи от изборите за Европарламент. За ГЕРБ са гласували 30,77%, за БСП - 25, 01%, ДПС печели 13,73% от гласовете, ВМРО - 8,06 %, а "Демократична България" - 6,9%.

Под изборната бариера остават "ВОЛЯ - Българските родолюбци" с 3,55% от гласовете, ИК за Десислава Иванчева - с 1,7%, ИК за Минчо Христов с 1,27%, Патриоти за Валери Симеонов - 1, 26% и  "Път на младите" - с 1,22% от гласовете на избирателите. 

Изборният ден премина сравнително спокойно, като в 10 секции в страната заради технически проблеми, машинното гласуване бе преустановено. 140 са подадените жалби и сигнали за нарушения в деня на вота. От прокуратурата обявиха, че се събират доказателства по 18 досъдебни производства за престъпления против политическите права. 

Избирателната активност към 5.30 часа в понеделник сутринта е 26,2%. Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. Отбелява се по-ниска избирателна активност в сравнение в предишните избори за Европарламент през 2014 година. 7 медии са наказани от ЦИК, тъй като оповестили прогнозни резултати преди края на изборния ден.От ЦИК прогнозират, че точното разпределение на българските евродепутати ще стане ясно на 29 май.

Припомняме, че България има 17 места в Европейския парламент. 

Картината в България е и отражение на първите обявени резултати в ЕС изобщо - в Австрия. Там Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза ГЕРБ, взема 7 депутатски места срещу 5 за Партията на европейските социалисти (ПЕС). Австрийската народна партия дотук е с 34,50%, а австрийските социалисти вземат с 11% по-малко. 
В Германия положението е същото - християндемократите на Ангела Меркел вземат 28% (28 депутати) и печелят изборите, а втори се класират Зелените - с 22% (23 депутати). Христянсоциалистите са едва трети, с 15,50% (16 депутати), а "Алтернатива за Германия" са с 10,50% (8 депутати). Германските евродепутати са 96.

На трето място в България, без никаква изненада, е ДПС. Въпросът там е колко точно процента – засега партията на Ахмед Доган върви в рамките на 13,5 до 15%, което е както достатъчно голяма разлика от БСП, така и достатъчно голяма разлика от четвъртите в подреждането – ВМРО. Партията на Каракачанов се движи в границите на 6,5 – 7,5%.

Веднага след нея се нарежда коалицията "Демократична България", която за момента минава със съвсем малко границата от 5,8%, която отделя печелещите място в Европейския парламент от губещите. Демократите засега са с около 6%.

Вече стабилно под чертата, на първо място под нея, е "Воля" на Веселин Марешки, въпреки много сериозната предизборна кампания кампания. "Воля" върви между 3% и 4%.

АБВ, която оглави "Коалиция за България", взема около 2% и въпросът е колко от тези гласове са дадени с мисъл, че се гласува за БСП. Припомняме, че многократно БСП отиваше на избори с марката "Коалиция за България", но АБВ я патентова и Столетницата не можа да направи нищо срещу това.

След АБВ се движат "Атака" и НФСБ, като там въпросът кой ще е по-напред ще се реши от десети на процента най-вероятно, но и двете формации дотук са под 1,5%.

Интересни данни има за бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Според тях тя успява да изпревари и "Атака", и НФСБ.

"Възраждане" също е в рамките, които дотук екзит половете дават на Иванчева. Иначе към 17:00 часа, избирателната активност е 26,2%, което е с1,5% по-слабо от предишните избори за Европейския парламент.
 
 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!