Обратно към категорията

РИК-Ямбол определи общия брой на членовете за 228 секционни избирателни комисии

Добавено на: 19.02.2023 12:45
   

В Тридесет и първи избирателен район - Ямболски са определени 1834 членове в 228 секционни избирателни комисии (СИК) за изборите за Народно събрание, насрочени за 2 април. Това се посочва в решения на Районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол. Броят им ще се увеличи след образуването и на секции за гласуване с подвижна урна за  за избиратели с трайни увреждания, както и на секции в лечебни заведения и арести. Техните членове ще са по седем, съгласно указанията на Централната избирателна комисия.

С най-много секции е областният град – 101 засега, за които са определени 887 членове. Единадесет от избирателните комисии са седемчленни, в останалите ще членуват по девет души. 

В община Тунджа секциите са 49, като само десет от тях са с по девет членове, другите са седемчленни. Общият брой на хората, които ще бъдат назначени в секционните избирателни комисии е 363. 

В община Елхово за 29 комисии се разпределят 225 места. Деветчленни са само единадесетте комисии в града.

В община Стралджа в 29-те секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани 217 души, като деветчленни ще са само шест от секциите в общинския център и тази в Зимница.

В община Болярово са образувани 20 секции, като за тях ще бъдат назначени 142-ма души. Деветчленна е само една от секциите в град Болярово. 

Няма промяна на броя на членовете на секционните избирателни комисии спрямо предходните избори. Заради изискванията за присъствие на представители на всяка парламентарно представена партия в секционните избирателни комисии обаче се стига до парадокси като в тунджанското село Видинци и боляровското Камен връх, където гласоподавателите са само 9, но секционните избирателни комисии са с по 7 членове. 

Кметовете на общините вече определиха датите за публичните консултации с партиите и коалициите за разпределяне на местата в секционните избирателни комисии. В Ямбол те ще са на 21 февруари, в Болярово и Елхово - на 22 февруари, в Стралджа - на 23 февруари.

Възнагражденията, които ще получат сега членовете на секционните избирателни комисии, са двойно по-високи от предходните избори. Сумата, определена с решението на ЦИК за председател на СИК е 250 лева, за заместник-председател и за секретар - по 225 лева. останалите членове ще получат по 195 лева. Допълнително членовете на СИК, които представят протокола и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително възнаграждение в размер на 40 лв. За За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението преди изборния ден не е предвидено допълнително заплащане. 

До 17.00 часа на 28 февруари в РИК – Ямбол се приемат документи за регистрация на кандидатите за народни представители за извънредните парламентарни избори. Първото беше прието вчера. От Тридесет и първи избирателен район – Ямболски ще бъдат избрани четирима народни представители, както и досега. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!