Обратно към категорията

РИМ-Ямбол с представне на 130-годишнината от откриването на жп линията между Ямбол и Бургас

Добавено на: 16.05.2020 08:54
   

Регионалният исторически музей в Ямбол представи на електронната си страница материал за 130-годишнината от откриването на железопътната линия между Ямбол и Бургас.
Линията е изградена по стопански начин за изключително кратко време - от 1 май 1889 г. до 14 май 1890 г. В строителството участват подразделения на Пионерния полк в града. За директор-инструктор на линията е назначен чешкият инженер Томас Харовер със седалище в Ямбол. Дължината линията е 110.8 км, а стойността й възлиза на 12 милиона лева. Обслужва се от локомотивите "Цар" и "Кобург", доставени от австрийска фирма.
На 14 май 1890 г. княз Фердинанд, княгиня Клементина и министри от кабинета на Стефан Стамболов пътуват със специален влак от Ямбол до Бургас, теглен от локомотивите "Фердинанд" и "Средна гора". С това се отбелязва пускането в експлоатация на новата железопътна отсечка.
Свързването на Ямбол с пристанището на Бургас улеснява до голяма степен местните търговци, които преди това са пренасяли своите стоки с кервани от каруци. През 1897 г. линията се обслужва от 7 локомотива, 20 пътнически и 224 товарни вагона.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!