Обратно към категорията

Руснаци и украинци в Ямбол отбелязват скромно Старата Нова година

Добавено на: 14.01.2021 11:31
   

Скромно, без големи празненства, руските и украинските граждани, които живеят на територията на област Ямбол посрещат днес Старата Нова година. Заради извънредното положение в страната и забраната заведенията да работят, тази година празникът ще бъде посрещнат само в семеен кръг, научи 999 от Надежда Иванова, председател на клуб "Соотечественик" в Ямбол. 

"Старата Нова година" е неофициален традиционен православен празник, честван като начало на Новата година по Юлианския календар. Тя се пада на 14 януари по Григорианския календар.

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Стара Нова година. Всъщност традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.

Според руската религиозна традиция Стара Нова година не бележи края на зимните празнични дни. Празненствата приключват на 19 януари, когато Руската православна църква празнува Богоявление. 

Традицията за отбелязване на Стара Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. Тя се празнува и в Уелс, и в Швейцария.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!