Обратно към категорията

Седем нови острова ще бъдат добавени към територията на Русия

   

Седем нови острова ще бъдат добавени към територията на Русия

Океанографите от руския Северен флот планират експедиция, за да потвърдят съществуването на седем нови острови, открити на сателитни снимки на архипелага "Нова Земя" в Северния ледовит океан. Представителят на флота Алексей Корнис съобщи, че експедицията ще тръгне през август или септември тази година.
Корнис обясни, че новите острови се формират най-вече поради разтопяването на ледниците, покриващи повечето арктически архипелази.
 
Следи за съществуването на новообразуваните шест или седем острова идват не само от сателитните снимки, но и от данни, получени от други експедиции. Въпреки това, тяхното съществуване може да бъде потвърдено само от отделен екип от океанографи, който трябва да отиде на място и да проучи тези острови.
 
"Първо трябва да знаем, че това са твърди, постоянни обекти, а не само части от ледник", каза той.
 
Арктическият регион е важен за Русия, като Москва се бори в ООН за правото да разшири границите на континенталния шелф, за да спечели площ от 1,2 милиона квадратни километра, която според някои оценки може да съдържа до 5 милиарда еквивалента тона петрол.
 
Подкомисията на ООН по въпроса реши през април 2019 година, че географски въпросната област принадлежи на Русия, като по този начин увеличава шансовете за успех.

БНТ

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Анонимен 23.06.2019 10:24

Кой руснак ще стопанисва голямата територия,като населението на Русия се топи и върви към нула. Но азиатците това чакат,ще заселят тази пустош.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!