Обратно към категорията

Седмокласниците избират гимназия

Добавено на: 06.07.2021 07:55
   

До 7 юли седмокласниците и техните родители трябва да подават заявления за участие в първо класиране за прием в гимназиите. Осем са училищата-центрове в област Ямбол, в които се приемат документи от 8 до 18 часа, научи 999 от Регионално управление на образованието.

В областния град учениците и родителите могат да подадат заявленията си в ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Николай Петрини”, ОУ „П. Р. Славейков”, Об У „Д-р Петър Берон” и ОУ „Йордан Йовков“. В Болярово документи се приемат в СУ „Д-р П. Берон”, в Стралджа – в СУ „П. К. Яворов”, в Елхово – в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Възможно е и онлайн кандидатстване от свободно избран от ученика/родителя компютър с входящ номер и уникален за всеки ученик код за достъп от служебните бележки за допускане до изпитите или от служебните бележки с резултатите от положените изпити. Указания за процедурата ще намерите на електронната платформа https://priem.mon.bg.

Четиридесет и пет са паралелките, които предлагат гимназиите в област Ямбол с общо 1170 места. Но учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област.

Списъците с приетите ученици на първи етап ще бъдат обявени до 13 юли, а записването ще е до 16 юли.

Класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания.

Освен заявление по образец, се изискват също копие на свидетелството за основно образоване (ако ученикът е от друга област), медицинско свидетелство, удостоверяващо, че професиите, за които кандидатства ученикът, не са противопоказни на здравословното му състояние. При подаване по електронен път се сканира като приложение.

Учениците, класирани на първо, второ и на трето място на националните кръгове на олимпиадата по „Български език и литература“ и на олимпиадата по „Математика“, може да участват в класирането с оценка „Отличен (6)“ вместо резултата от приемния изпит по съответния учебен предмет, като представят копие на съответния удостоверяващ документ.

Учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика също имат право да кандидатстват, като резултатът им от НВО по БЕЛ и математика при балообразуване се приема за 0 точки. За профил „Изобразително изкуство“ задължително се изисква успешно положен изпит за проверка на способностите.

За участие в класирането могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат по съответния надлежен ред от експертната комисия към РУО – Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!