Обратно към категорията

В село Генерал Инзово започва панаир на местните традиции и занаяти

Добавено на: 25.06.2022 10:31
   

В Ямболското село Генерал Инзово днес ще се проведе фестивалът „Модата се мени, фолклорът остава“. В програмата е предвиденоизложение на традиционни гозби от региона „Селски мол – шарена трапеза“. Условието за участие във фестивала е посетителите да са облечени в народни носии, припомнят организаторите от местното читалище. 

Това е шестото издание на фестивала, който се завръща след две годишно прекъсване. Провежда се в китния парк на Генерал Инзово, в непосредствена близост да етнографския комплекс Акбунарската къща. Макар да е почти в центъра на селото, живописната природа и атмосферата на старата къща потапят посетителите в друго време. Народните носии, песните и хората, трапезите и софрите, отрупани с вкусни гозби, носят на посетителите незабравимо изживяване. Председателят на читалищното настоятелство Янка Лилова разказва как всъщност й е дошла идеята за празника. 

„На този празник се срещаха хората от селата. Разменяха си зърно, сърмени конци се купуваха за да се приготви чеиза на момите. 

Нашата идея за този селски мол беше всички да се съберем, да си хапнем, да вдигнем наздравица на една маса, да си поговорим. Пред последните 10 години, две от тях  заради пандемията не можахме да направим такива срещи. 

Надявам се и тази година да има много хора. Идеята на празника е и такава, хората да се повеселят и да си отпуснат душите с близки и познати хора. 

Фестивалът се прави всяка година през юни. 

Самодейни колективи от страната, както и индивидуални изпълнители ще се грижат за настроението на посетителите. организирани и са и забавни конкурси. 

Решихме да вкараме и малко интересни неща, в няколко конкурса - селска трапеза, в която ще има различни храни, които са характерни за нашия край. Накрая ще се получи една жива оценка от хората, които са вкусили от храните.

За най-малък и най-възрастен участник също ще има конкурс

Ще бъдат показани и характерни за миналия и по- миналия век занаяти – грънчарство, ножарство, майстори на цървули и др.

Очаква се да гостуват и различни щандове с биопродукти на производители от цялата страна – биволско кисело мляко, мед и пчелни продукти и др.“


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!