Обратно към категорията

Ще се добива ли злато в Странджа?

Добавено на: 10.07.2020 18:36
   

Българо-чешкото дружество „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ /БМД/ се опитва да продаде на втора чуждестранна фирма договора си за проучване на злато в находище „Иглика“ половин година преди изтичането му, разкри 999. Пада и цената, която дружеството иска, за да продаде родното ни злато на чужденците.

Разрешението за търсене и проучване на находището е дадено с решение на Министерския съвет от 19 февруари 2014 г. в периода на първото правителство на Бойко Борисов. Договорът обаче между Министерството на енергетиката и „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ е подписан едва на 7 ноември 2017 г. (при сегашния министър Теменужка Петкова) с условие, че влиза в сила от 9 януари 2018 г. със срок на действие 3 години, тоест до 9 януари 2021 г.

Споразуменията, които още отсега подписва „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ за продажба на правата върху находището са до края на 2021 г. За това има само една възможна версия, според специалистите в сферата и Закона за подземните богатства – „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ е задействало процедурата за търговско откритие, което му дава и автоматично право за концесия върху находището. За това обаче няма все още официална информация от Министерството на енергетиката или други държавни институции.

Находището засяга площи в землищата на селата Воден, Горска поляна, Иглика, Крайново, Малко Шарково, Ситово, Шарково, община Болярово и селата Вълча поляна, Голям Дервент, Лалково, община Елхово. Но в община Болярово няма информация какво точно извършва „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ на тяхна територия през тези години. А в Елхово не оспорват решения на правителството по принцип.

ОПИТИТЕ ЗА ПРОДАЖБА

На 18 декември 2019 г. австралийската компания Raiden Resources съобщи на сайта си, че е подписала споразумение с „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ за придобиването на пълните права върху находището. На 8 юли тази година съобщение с подобен текст публикува и канадската компания Velocity Minerals Ltd.

Според договореното Raiden Resources може да придобие до 100% от площта при определени условия, става ясно от съобщение на дружеството до борсата. Австралийците твърдят, че, са постигнали споразумение да придобият дяловете за находището, като до 31 януари 2020 г. са се ангажирали да платят 48 200 австралийски долари (24 640 евро), а до края на 2021 г. още 1 милион евро. Споразумението обаче е включвало 90 дни срок за пълна проверка на документацията за находището, както и за „Болкан Минералс Дивелъпмънт“.

Впоследствие Raiden Resources насочиха вниманието си към златните залежи в „Лакавица“ край Панагюрище, „Калабак“ в Източните Родопи и рудника в площ „Възел“, за което дори се похвалиха, че имат подкрепата на нашето Министерство на енергетиката. Няма информация до момента какво е показало проучването им за „Иглика“.

А според съобщението на канадската компания от 8 юли тази година, Velocity ще има правото да придобие 100% дял в „Иглика“ чрез придобиване на „емитираните и непогасени акции на BMD“. Къде са емитирани тези акции, също няма информация. Справка на 999 в Централния депозитар на България, показва, че там „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ няма регистрирана емисия на акции.

„Окончателното споразумение ще бъде изготвено и изпълнено своевременно“, твърдят канадците и допълват, че вече са платили 49 000 канадски долари (31 872 евро), а съгласно условията на сделката Velocity ще направи още разходи за проучване в размер на 460 000 канадски долара (299 205 евро) до 31 декември 2020 г., за да получи 51% дял в имота. Останалите 49 % (общо 100%) са договорирани за 765 000 канадски долари (497 590 евро), които трябва да бъдат платени до 31 декември 2021 г.

КОИ СА ПРОДАВАЧИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО?

„Болкан Минералс Дивелъпмънт“ е регистрирано на 27 април 2010 г. на домашния адрес на един от двамата си съдружници - Венелин Желев Желев в столичния квартал „Младост“. Роден в Карнобат на националния ни празник 3 март преди 71 години, Желев е един от водещите експерти на минните ни компании и разбира се, тясно свързан с тях. Освен съдружник в „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ е бил и в Съвета на директорите на „Асарел-Инвестмънт“, които ровят за злато в площта „Извор“, разположена на територията на общините Созопол, Камено и Бургас. Желев е и съдружник в „Георсервиз-4“ ООД, което по данни на Минно-геоложкия институт, в сътрудничество с експерти от СУ "Св. Климент Охридски" и Геологическия институт на БАН, е разработило Регистър и кадастър на геоложките феномени в България по задача на Министерството на околната среда и водите. А покрай съдружника си в тази фирма – проф. Димитър Синьовски, а и сам като доцент доктор в Минно-геоложкия университет, Желев има пълен достъп до архивите на България за полезните ни изкопаеми.

Вторият съдружник в „Болкан Минералс Дивелъпмънт“ е роденият в чешкия град Крнов геолог Павел Ханзл, който на 19 септември ще навърши 60 години. Според биографията му, като Желев е участвал в геоложки изследвания в много държави, където вероятно са се и запознали.

По-интересното е, че целият капитал на общата им фирма, която сега продава златните ни находища в боляровско и елховско, е само 100 лева, от които 55 лева е внесъл Павел Ханзл, а другите 45 лева – Венелин Желев.

ВЪПРОСИТЕ

Това, че хора от Минно-геоложкия университет използват архивите ни, за да печелят разрешителни за проучвания и концесии, едва ли вече е изненада за някого. И двете чуждестранни дружества, обаче, са публикували на сайтовете си подробни карти на находище „Иглика“, което е на границата с Турция, тоест на външната граница на Европейския съюз. Дали това не засяга държавната ни сигурност, търсим отговорите от ДАНС и ГД „Гранична полиция“, на които вече изпратихме запитвания.

Дали Министерството на енергетиката е съгласувало продажбата на правата върху находището и на какво основание, възможно ли е някоя компания да се сдобие с концесия по право, ще бъде ли извършена оценка за въздействие върху околната среда, доколко въобще такива дейности са позволени в територия от „Натура 2000“ и защо хората в района не са информирани за сондажите, които предстоят да се извършват до жилищата им – са въпроси, които зададохме на съответните институции. Надяваме се да ни отговорят в 14-дневния срок, указан в Закона за достъп до обществената информация.

Междувременно от отчетите на Министерството на културата за 2017 и 2018 г. става ясно, че техни експерти са били командировани и през двете години до площ „Иглика“, за да доставят минерали от там. Дали техните проучвания не са ползвали също от фирмата, която сега продава правата си, също ще се опитаме да разберем.

Очаквайте продължение.
Автор: Екип 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!