Обратно към категорията

Ситуацията в сферата на образованието в областта е динамична, но спокойнa

Добавено на: 10.11.2020 18:07
   

Общият процент заболели учители е 8%, а на учениците 5%. Това са актуалните данни изнесени по време на заседанието на Областния медицински съвет от началника на РУО Ямбол Стойко Стойков. От 1174 общо учители в областта 95 към момента са положителни на ковид или са с грипоподобни симптоми, 35 са по други причини в болнични. От учениците, които са 11 558 , със симптоми или положителни са 596. Като цяло ситуацията в училищата на територията на областта е спокойна с изключение на едно училище в Стралджа и 4 в град Ямбол. „Следим постоянно и ежедневно процеса във всяко едно населено място и училище. Ще вземаме локални решения. На този етап ситуацията не ни дава основание да вървим към спиране на учебния процес, особено в начален курс“, каза областният управител Димитър Иванов.

В момента гимназистите от всички училища у нас учат от разстояние според заповед на здравния министър, като се очаква на 12-ти ноември те да се върнат в класните стаи. От четвъртък онлайн обучение ще продължи да се въвежда на локален принцип, - по решение на областните щабове или по желание на директорите на училищата, според последните насоки на МОН. Според анонсирана от здравния министър проф. Костадин Ангелов промяна, от четвъртък, всички училища, в които има заболяемост над 20%, ще минават в електронна среда на обучение.

По отношение на детските градини според предписанията на МОН се дава възможност за посещение на децата в задължителна предучилищна възраст по избор на родителя. В тази връзка кметът на общината може да предложи временно неприлагане на принципа на задължителност в дадена община до подобряване на епидемичната ситуация. При вземане на такова решение, следва да се вземе предвид, че детската градина за децата на 5 и 6 г. не е само място за отглеждане, а и образователна институция. Тъй като дистанционното обучение в тази възраст е невъзможно, от МОН препоръчват предложенията за неприлагане на принципа за задължителност да са за период не по-дълъг от 3 седмици.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!