Обратно към категорията

Скромно посрещат в Ямбол Никулден

Добавено на: 04.12.2020 11:32
   

Скромно ще бъде отбелязан тази година Никулден от ямболското духовенство, научи 999 от архимандрит Димитрий. Заради пандемията приходите в местните църковни храмове значително са намалели, така, че църквата не може да си позволи организирането на големи празници. Една фондация, обаче, е осигурила риба, която ще бъде раздавана на миряните на 6 декември пред храм "Свети Николай Чудотворец".
Тържественото честване на храмовия празник ще започне на 5 декември вечерта с празнична вечерня с петохлебие. На следващия ден от 8 часа започва празничната утриння, а след нея ще се проведе и света литургия, каза още архимандрит Димитрий.

Службите ще се проведат при спазването на противоепидемичните мерки. 
В Ямбол църковният храм “Свети Николай Чудотворец”, който се намира в центъра на града, според регистъра на митрополията, датира от 1926 г. Но на негово място преди това е имало параклис със същото име. Строежът му започва след Освобождението на България от турско робство на мястото на две изоставени турски къщи от руските военни. Параклисът е тържествено осветен на 6 август 1878 г. Известно време той е единственият християнски молитвен дом в града, поради невъзможността да се служи в опожарените църкви „Света Троица“ и „Свети Георги Победоносец”. На мястото на параклиса след това е построен настоящият храм, който респектира с оригиналната си архитектура и вътрешна украса. Църковните служби в храма водят началото си от 1899 г.
Най-старият храм на името на свети Никола в сливенската епархия, според регистъра на митрополията, е в село Жеравна. Там той е изграден през 1833 г. Година по-късно е осветен храмът „Свети Николай Чудотворец“ в Сливен. На свети Никола кръщават храмовете си и в селата Медово, Трояново, Черноморец и Сарафово.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!