Обратно към категорията

Със "Снежанка и седемте джуджета" зaпочна новия сезон за Кукления театър

Добавено на: 18.09.2019 13:34
   

Със  “Снежанка и седемте джуджета” започна есенният театрален сезон за Куклен театър “Димитър Митев”-Ямбол. Любимата на поколения деца приказка на братя Грим е написана през 1812 г., истинска сензация става след като Уолт Дисни създава своя анимационен филм през 1937 г., припомни директорът на театър Елена Дойчева.

Интересно е как приказката на братя Грим влиза в репертоара на нашия театър. Създавайки филм на БНТ за Националния куклено-театрален фестивал “М. Лъкатник”, се прави блиц интервю с децата и гостите на Ямбол за любима приказка, желана да бъде видяна на сцената на театъра. Оказва се, че всеобщ фаворит е именно “Снежанка”.

Драматизацията и постановката на премиерното представление е Бисерка Колевска, сценография и кукли – Свила Величкова, музика – Нелко Коларов, участват младите актьори Любомир Желев и Анна-Валерия Гостанян. Представление е дебют на ямболска сцена за тези артисти.

Спектакълът се придържа близо до оригиналната приказка. Избегнати са трите опита на мащехата да погуби Снежанка, за да не става много досадно и директно се преминава към отровната ябълка. В известна степен е нарушена и последователността в приказката, за да го има характерния за театъра конфликт. Някои сцени са разменени, наблегнато е върху проблема за суетата в лицето на злата кралица – тя е основен герои в пиесата. В желанието си да е най-красива, да властва над целия свят, кралицата стига до желанието да убие Снежанка, т.е. изведена е идеята до какви страшни неща може да доведе желанието за власт и суетата. По-различното при джуджетата е, че те са едни мъдри същества, които пазят съкровищата на земята, съхраняват всичко онова, което трябва да дадат на хората, които, уви, още не са готови за това. Докато хората не се променят, не престанат да се мразят и да воюват, джуджетата ще пазят своите тайни.

Създателите на спектакъла вече са разпратили заявки за участие в много фестивали: в Белград, Крагуевац, Баня Лука, Загреб, “Златният делфин” във Варна догодина.  Освен в Ямбол, вече има планирани представления в Бургас, Сливен, Велико Търново, Пловдив и София.
Делник


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!