Обратно към категорията

Собственик на незаконна инсталация за хлор в Ямбол получи условна присъда

   

Собственик на незаконна инсталация за хлор в Ямбол получи условна присъда

Районен съд-Ямбол постанови условни присъди за собственика на „Континвест“ Веско Цветков и негова служителка, заради инсталациите за хлор в бившия „Ямболен“. Двамата са осъдени на по 1 година лишаване от свобода, които са отложени за изтърпяване със срок на изпитване 3 години. Съдът им наложи и глоба от по 5000 лв. 
Цветков и служителката му са осъдени конкретно за това, че са наредили използването на инсталацията в дните от 12 до 20 януари 2017 г. Двамата са действали при условията на продължавано престъпление и в съучастие, тъй като инсталациите не са въведени в експлоатация от компетентен орган по Закона за устройство на територията, нямат разрешения за ползване, издадени от органите на ДНСК. 
Инсталацията за хлор трябваше да бъде премахната от собствения имот на Цветков в бившия „Ямболен“ още през 2011 г. по нареждане на ДНСК. От 2012 г. е и отказът на екоминистерството да издаде на фирмата разрешително за работа на инсталацията за хлор. Но и при няколкото проверки, извършени от държавните органи в базата, се е установило, че инсталацията работи, се посочва в мотивите на съда, които излязоха преди дни. 
На 08 юни 2017 г. е извършена и проверка от служители на ОД-МВР-Ямбол и ТД „Национална сигурност“-Ямбол във връзка с постъпил сигнал в оперативен център в РД ПБЗН- Ямбол за изтичане на хлор. При проверката се констатирало, че в момента в обекта на дружеството в цех „Алуминиеви соли“ се произвежда твърд алуминиев сулфат. Въпреки, че със заповед от 3 май на директора на РИОСВ-Стара Загора инсталацията е била запечатана с 3 пломби. 
Функционирането на инсталациите е свързано с използване на хлор и производни на хлора продукти, с което може да се създаде опасност за живота и здравето на населението, намиращо се на площ до 400 км от инсталациите и да се причинят  немаловажни вреди по околната среда, отбелязва в решението си съдът.
Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Ямбол.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!