Обратно към категорията

Собственикът на незаконната инсталация за хлор пробва пак за Комплексно разрешително

Добавено на: 05.09.2019 11:44
   

Собственикът на „Континвест“ Веско Цветков е подал заявление за издаване на Комплексно разрешително за инсталацията за производство на твърд и течен алуминиев сулфат в бившия завод „Ямболен“. Документацията е на разположение на заинтересованите от днес до 5 октомври, съобщават от Община Ямбол. Заявлението и приложенията към него са публикувани и на сайта на общината.

Както ви информирахме преди дни, инсталацията за алуминиев сулфат действа незаконно в „Ямболен“ години наред и трябваше да бъде премахната още през 2011 г. по разпореждане на ДНСК. От 2012 г. е и отказът на екоминистерството да издаде на фирмата разрешително за работа на инсталацията за хлор. Но и при няколкото проверки, извършени от държавните органи в базата, се е установило, че инсталацията работи, се посочва в мотивите на съда, които излязоха преди дни. На 08 юни 2017 г. е извършена и проверка от служители на ОД-МВР-Ямбол и ТД „Национална сигурност“-Ямбол във връзка с постъпил сигнал в оперативен център в РД ПБЗН- Ямбол за изтичане на хлор. При проверката се констатирало, че в момента в обекта на дружеството в цех „Алуминиеви соли“ се произвежда твърд алуминиев сулфат. Въпреки, че със заповед от 3 май на директора на РИОСВ-Стара Загора инсталацията е била запечатана с 3 пломби.

През юли Районен съд-Ямбол постанови условни присъди за собственика на „Континвест“ Веско Цветков и негова служителка. Двамата са осъдени на по 1 година лишаване от свобода, които са отложени за изтърпяване със срок на изпитване 3 години. Съдът им наложи и глоба от по 5000 лв. Функционирането на инсталациите е свързано с използване на хлор и производни на хлора продукти, с което може да се създаде опасност за живота и здравето на населението, намиращо се на площ до 400 км от инсталациите и да се причинят немаловажни вреди по околната среда, отбелязва в решението си съдът.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Ямбол.

Екип на 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!