Обратно към категорията

В Стефан Караджово посрещат гости край Краставото кладенче в събота

   

В Стефан Караджово посрещат гости край Краставото кладенче в събота

На 20 юли от 11.30 часа община Болярово и кметство Стефан Караджово ни канят на празник край Краставото кладенче, което се намира в местността Баш чардак в началото на селото. Поводът е 217-тата годишнина от Странджанската буна и 116 години от Илинденско-преображенското въстание. 
Точно край Краставото кладенче през 1802 г. 2 хайдушки рода - все предци на легендарния Стефан Караджа – прочутият Никола Узуна от Стефан Караджово и Вълко Бинбелов от Факия, по-известен като Вълчан войвода, Кара Кольо, Добри Байрактар, правят заговор, за да отделят Индже войвода от кърджалиите и да създадат малка българска държавица в контролираните от българските хайдути райони на Странджа.
След тържествената литургия тази събота в параклиса „Свети Илия“ край „Краставото кладенче“, отец Димитър Ингов ще освети и курбаните, които дават кмета на община Болярово и кмета на Стефан Караджово за благоденствие на селото. Организаторите са поканили и оркестър, който да озвучи празника със звучните странджански народни песни. 
Екип на 999

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!