Обратно към категорията

"Стела" на Цецо Казанджиев гостува в Бургас

Добавено на: 04.04.2024 09:11
   

Новата изложба "Стела" на ямболския художник Цветан Казанджиев бе открита в сряда в Бургас, съобщи БТА. Казанджиев обясни на откриването в салона на ул. Александровска“, че от седем години насам всяка негова нова самостоятелна експозиция носи това заглавие. Не защото е вдъхновена от жена с това име или звезда, а защото той свързва своите картини с идеята за стела като наименованието на надгробна каменна или дървена плоча, на която са изобразявани символи, знаци, история, бележити дати, числа. 

Изложбата в Бургас представя 33 непоказвани досега творби, които са в областта на живописта и рисунката, но основно в акварела, където през последните години художникът фокусира най-голяма част от творческите си търсения. Изключение правят два от акварелите, които са участвали преди две години в Международно биенале на акварела в Мексико, както и в подобно биенале в Пакистан, допълни Казанджиев.

"Стела" е синтез от замисъл и чувства, който художникът разработва от години, като графиката, с която започва творческия си път преди години, за него си остава "като пътеводна звезда". Казанджиев набляга на абстрактни изображения, в които с малко цвят, но и с много пластика и символни наслагвания се надява да провокира емоция у зрителите, обясни още той.  

По време на откриването председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев описа Цветан Казанджиев като "истински художник, който има свободата да се занимава само и единствено с изкуство, като рисува това, което иска, а не онова, което трябва". 

Почитателите на изкуството в Бургас могат да рагледат творбите в "Стела" в залата на ул. "Александровска" №22 до средата на април. 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!