Обратно към категорията

Стотици декари пшеница изгоряха в ямболско

Добавено на: 16.07.2022 08:42
   

Пожар пламна край рекултивираното сметище в Болярово вчера. На място веднага се отзоваха два екипа на участък-Болярово и Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението - Елхово, както и от доброволното формирование на общината. В социалната мрежа местни хора отправиха апел да не се предизвикват умишлени пожари, тъй като това носи рискове за хората и за природата. 

От началото на пожароопасния сезон в Ямболска област са унищожени 131 декара пшеница при възникнали пет пожара. Почти двойно повече са и пожарите в сухи треви, храсти и отпадъци. Възникнали са и три пожара в стърнища. Това съобщи за БТА началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

По думите му, пожарите в земеделски масиви тази година бележат сериозен ръст. Миналата година не е възникнал нито един пожар в нива за същия период. Последният случай е от 14 юли в землището на село Стара река, община Тунджа. Сигналът е получен около 2:00 часа. Въпреки незабавната намеса на огнеборците, изгорели са около 40 дка с пшеница. Причините за възникването на огъня се изясняват. Образувано е досъдебно производство.

По-голям е и общият брой възникнали пожари до момента – 113, като има един загинал. За същия период през 2021 г. пожарите са били 98, с един загинал. От началото на юни т. г. са възникнали 66 пожара в сухи треви и бунища, а през същия период на 2021 г. - 34 подобни произшествия.

Рискът от пожари в момента е силно увеличен, тъй като жътвената кампания продължава, влагата в почвата намалява, а температурите се повишават с всеки изминал ден. „Апелираме за особено внимание при боравеното с открит огън около житните полета, както и при туристически разходки в гората“, каза още началникът на ПБЗН – Ямбол.

В помощ на огнеборците в четири от петте общини на областта – Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово са сформирани доброволчески формирования. Осигурена е необходимата техника, включително и високопроходима за труднодостъпните райони.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!