Обратно към категорията

В Стралджа почетоха паметта на Яворов

Добавено на: 14.01.2021 09:10
   

В Стралджа почетоха 143-тата годишнина от рождението на Пейо Яворов. "Горди сме, че този бележит българин е работил в Стралджа", сподели заместник-кметът Гроздан Иванов, който също поднесе венец пред паметника на поета.

Яворов е работил като началник на  телеграфопощенската станция в Стралджа, където служи около една година. Стралджа е тежък етап от живота на поета. Тук той е имал възможност да бъде пряк свидетел на трагедията на арменските бежанци, оцелели след кланетата в Турция.  Плод на целия сериозен жизнен опит на Яворов като гражданин и патриот, на непосредствените му живи впечатления и дружбата му с арменските изгнаници в Стралджа е стихотворението „ Арменци”.

"Този колос на духа, превърнал се в емблема на българската литература и история, на своето историческо време и днес продължава да удивлява с красотата на своята поезия и драматизма на живота си. Обявен за личност на №1 на 20 век за България, Яворов завинаги остава мярка за съизмеримост на българските и европейски нравствени ценности и ориентири", каза директорът на СУ "П.К.Яворов" Галя Райнова.
По традиция, в знак на преклонение и признателност към живота и делото на Яворов, представители на Ученическия училищен съвет при СУ „П.К.Яворов“ гр. Стралджа поднесоха венец пред паметника на поета в града. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!