Обратно към категорията

Сушата удари зърното и в община Болярово

Добавено на: 08.06.2020 16:54
   

Сушата от началото на годината нанесе поражения на голяма част от есенниците в общината, заяви агрономът Жельо Желев. За пшеницата дъждът закъсня с 10-15 дни и посевите на повечето места в общината са ниски на ръст и с дребен клас. Особено в по-планинските райони се очакват 50 % по-ниски добиви от миналогодишните. Останалите гарнирани с пшеница посеви вероятно ще дадат с 20 % по-ниски добиви.

Наред с това пшеницата е масово нападната и от житни мухи и оси, което и повод и за третирането й с инсектициди срещу неприятелите. Ако не падне по-силен дъжд, вероятно комбайните ще започнат жътвата на житото още на 1-2 юли, прогнозира агрономът.

Ечемикът също ще е готов за жътва към края на юни.

105 хиляди декара са засети тази година с пшеница в община Болярово, 8 хиляди декара са с ечемик.

Падналите през последните дни дъждове донякъде стабилизираха засятите навреме пролетници. Но отчетените 2-25 литра на квадратен метър съвсем не са достатъчни, еднометровият почвен слой е на критичния минимум по влажност, каза още Желев.

Слънчогледът, който е заложен на 60 хиляди декара тази година, също страда от липсата на достатъчно влага.

В добро състояние е рапицата. От нея боляровските производители са засяли 22 хиляди декара. Кориандър се отглежда на 2 хиляди декара, нахут – на 900 декара.

Проблемът е, че производителите хвърлят не само усилия, но и много средства, за да добият добра реколта. Над 90 процента от комбайните са закупени през последните 5-6 години. Спазват се и всички технологични срокове. Но в момента условията се определят от природата.

Такава суша не е имало от 20 години, коментират зърнопроизводителите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!