Обратно към категорията

Свещеници: Няма Великден на мъртвите

Добавено на: 25.04.2020 14:48
   

В църковния канон няма понятие като „Великден на мъртвите“, както мнозина се опитват да нарекат първата неделя след Пасха, обясниха за 999 ямболски свещеници. На 26 април тази година честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома и затова неделята се нарича Томина. Тя няма нищо общо с народните раздавки на яйца за мъртвите.   

Великден е свързан единствено с Възкресението Христово, а през цялата седмица след него – от Светли понеделник до Томина неделя, всичко се отдава само в почит на Иисус, обясниха още свещениците.

„Не можем да забраним на хората да спазват някакви езически обичаи, но вярващите знаят, че е грешно в деня на свети Тома да се правят помени“, казаха още те и допълниха: „Томина неделя е празник за църквата, а не Задушница. Това е осмият ден след Великден, в който св. Тома със своето неверие още повече утвърждава сред християните вярата, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което е пострадал, заради спасението на другите“.

Затова и в ямболските православни храмове на 26 април в 7.30 сутринта отново се отслужва утреня и Златоустова св. Литургия, а в 17 часа - празнична вечерня. 

До Томина неделя включително не се прави панихида или трисагий за умрелите - изобщо е забранено заупокойно „гласно” поменаване в църква на каквато и да било служба. Починалите могат да се споменават тихо от свещеника само на Проскомидията (преди Св. Литургия). Помени могат да се правят едва от понеделника след Томина неделя.

Заради радостта от Възкресението в периода от Великден до Петдесетница се забранява от църковните канони (20-то правило на Първи Вселенски събор) и да се коленичи за молитва както в църква, така и у дома, а също и да се правят земни поклони. (Понеже тези поклони и колениченето са израз на дълбоко покаяние, а изправеният стоеж напомня за това, че Господ със Своята кръстна смърт и Възкресение е издигнал от падението човешкия род, изправил е греховната повреда).

Църквата не забранява на никого в частна молитва да се моли (независимо в храма или извън него) за починалите, но в личната си молитва можем да се молим за тях.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!