Обратно към категорията

Събрани спомени от историята на село Роза, могат да се видят в етнографския кът на селото

Добавено на: 26.02.2021 12:18
Снимки: Радио 999
   

Село Роза е едно от селата в община Тунджа, което може да се похвали със собствен етнографски кът, изграден на територията на кметството. В него са изнесени множество старинни предмети. Те са напълно автентични за селото и хората, които са живели там през годините.

„Етнографският кът беше създаден преди повече от 10 години, през 2010 г. Всеки един от изложените предмети е дарен от различни жители на Роза, които с най-голямо желание откликнаха на поканата, когато той се изграждаше”, коментира за 999 главният специалист към кметството в Роза – Господинка Танева.

Още на входа посетителите могат да видят над 50 от имената на хората, дарили свои вещи, за да може музеят да стане реалност. Част от тях са традиционни носии, картини, няколко книги, тъкачен стан и други.

„Често се случва децата от училището в селото да идват, за да прекарват част от своите часове тук. Това за тях е един интересен начин да се запознаят с историята на предците си”, споделя още Танева. 

Тя доппълни, че интерес за посещения има и от потомци, които вече не живеят в Роза, но са решили да се обърнат към своите корени. А всички останали, които искат да посетят мястото, е нужно само да направят предварително обаждане в кметството, за да може да уведомят персонала за своето желание.

Екип 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!