Обратно към категорията

Татяна Йовчева, майстор от Ямбол: Българските шевици носят послания

Добавено на: 11.09.2021 08:42
Снимки: БНР - Бургас
   

Татяна Йовчева е майстор на ръчно бродирани бижута. Тя е от Ямбол, от 4 години се занимава с шевици, преди това е шиела главно гоблени. Вдъхновена от традициите на българската култура тя прави бродерии върху гривни, колиета, пръстени. Влага шевиците и върху аксесоари и дрехи, предава БНР - Бургас.

„Уча се от народното творчество, запознавам се с бродерията в различните краища на страната. Няма трудна шевица, всяка носи такова удовлетворение, когато я завършиш и пълни душата и сърцето ти с красота! Символиката, която носи е специална, тя е послание. Различна е за мъжа, за жената, показва дали е за млад човек, дали е за възрастен. Поставяна е около сърцето, защото се е вярвало, че има защитна сила, пази от лошото и „зли очи“.

Татяна Йовчева разказа, че за Тракийския регион са характерни много ярки цветове – червено, зелено, жълто. Богати са шевиците и в Софийско, Самоковско, Пиринска Македония идр. Много интересни са във Видинския край, където в мъжката носия се употребяват като цветове светло синьо и розово.

В своите творби майсторката ползва класически мотиви от българския фолклор , но и има свои авторски решения.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!