Обратно към категорията

Тодор Янков гостува на 18-ата традиционна изложба "Светлината" в Ямбол по случай празника на града

Добавено на: 01.06.2023 08:40
   

Осемнадесетата традиционна изложба "Светлината" ще бъде открита на празника на Ямбол – Свети Дух, който тази година е на 5 юни. Специален гост на тазгодишното издание ще бъде роденият в Ямбол художник монументалист Тодор Янков, който от години живее в Чехия. Това съобщиха организаторите от Художествената галерия „Жорж Папазов“.

Изложбата "Светлината" се провежда са първи път през 2006 г. Има за цел да представи творчеството на художници, започнали своя творчески път от Ямбол и региона. През годините са представяни Ганчо Карабаджаков, Иван Газдов, Иван Пазламачев, Елена Парушева, Иван Димов, Петър Дичев. Гостували са и бургаските художници Георги Динев, Огнян Петков, Петър Пецин, сливенските - Петър Кайраков, Стефан Кънев, Тодор Терзиев, както и Наталия Корчемкина и Инна Рогова от Русия.

Тодор Янков е роден в Ямбол през 1953 г. Завършва Националната художествена академия при проф. Мито Гановски. От 1988 г. живее и работи в Прага, Чехия. Автор е на стенописи, мозайки, витражи в Ямболския регион и в чешката столица. Негови произведения са притежание на ямболската галерия "Жорж Папазов", Дома на хумора и сатирата в Габрово, много частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Австралия. Носител е на отличия, сред които медал и диплом за принос към изкуството от Европейски кръг "Франц Кафка" в Прага. Член е на Съюза на българските художници и Съюза на чешките художници. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!